X

Τσίπρας: Μόνιμη επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κατέστησε σαφή την πρόθεση του Οργανισμού για τεχνοκρατική βοήθεια, και όχι υποδείξεις ούτε προσπάθειες υποκατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Ant1news

 

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Οργανισμού  Άνχελ Γκουρία.

«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι είχαν εξαρτήσεις με το παρελθόν και δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις, επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις και «προστασία των συμφερόντων μια διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα». 



O κ. Τσίπρας θέλησε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης "εργαλειοθήκης"», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.



Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη. 



Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κατέστησε σαφή την πρόθεση του Οργανισμού για τεχνοκρατική βοήθεια, και όχι υποδείξεις ούτε προσπάθειες υποκατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ, και βρισκόμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με να εργαστούμε με την Ελλάδα και για την Ελλάδα. Η Συνεργασία και η Ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού. Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε τι οφείλουν να κάνουν στην Ελλάδα» ξεκαθάρισε.



«Στόχος του Οργανισμού είναι να βοηθήσει τους έλληνες πολίτες είτε στο πεδίο της φορολόγησης είτε με είσπραξη φορών, είτε με την ενίσχυση ανταγωνισμού... Υπάρχουν ομάδες που μετατράπηκαν σε ομάδες συμφερόντων και αντιστέκονται στην αλλαγή γιατί θα απειλούσε τις δικές τους θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εργαλειοθήκη για το άνοιγμα των αγορών.