X

«Θρίλερ πέντε ημερών» για ρήξη ή συμφωνία με τους εταίρους

Απομονωμένη στο Eurogroup η Ελλάδα. Η «παράταση», "έσκισε" την κοινή ανακοίνωση. Οι γραμμές κι οι συμμαχίες. Τετ α τετ Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μία ημέρα μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την Ελλάδα, δίχως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Το τετ α τετ Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ έγινε λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από δύο ώρες διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για την σύνταξη της κοινής ανακοίνωσης μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup, η οποία τελικά δεν ήρθε ποτέ, εξαιτίας των ενστάσεων και των διαφωνιών της ελληνικής πλευράς για την παράταση του Μνημονίου.

Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα αλλά δεν ήταν αρκετό αυτό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην κατεύθυνση να καταλάβει ο ένας τον άλλον και υπήρχε καλή θέληση από όλους. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σεβασμός για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά, όπως είπε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τους θεσμούς της.



Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Γιάννης Τσακίρης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τρεις ήταν οι γραμμές που επικράτησαν μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Υπήρχε αρχικά μια σκληρή στάση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Μετά από αυτά βλέπουμε", φέρεται να ήταν η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Την δεύτερη γραμμή  συνέταξαν οι χώρες της  Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η Σλοβακία, αλλά και η Ισπανία και η Ιρλανδία. Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων κρατών ήταν ξεκάθαρη, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν υποστήριζαν ευθέως, πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα θα πρέπει και οι ίδιοι να πράξουν κάτι ανάλογο, πιεζόμενοι από τους πολίτες των χωρών τους.

Σύμφωνα με ορισμένες πήγες, σκληρή ήταν η στάση και της Πορτογαλίας, ενώ διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Τρίτος άξονας ήταν ο Γαλλικός, ο οποίος τόνιζε ότι ναι μεν δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πως υπάρχει νωπή η λαϊκή εντολή, την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα έχει αποτύχει, όμως υπάρχουν και δεσμεύσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. 

Πιο κοντά στις Ελληνικές θέσεις φέρεται να βρέθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για την ανάπτυξη που όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν να έρθει μέσα στην ευρωζώνη. 

Την ίδια ώρα, θετικά δεν φαίνεται να λειτούργησε η παρέμβαση της Κύπρου με την υπενθύμιση που έκανε, πως τρόικα δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά έχει και η ίδια και πως θα πρέπει να καταργηθεί και στην Μεγαλόνησο.



Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια για διατύπωση που μιλούσε για επέκταση και τροποποίηση του προγράμματος που τελικά, όμως βρήκε ενστάσεις από τη πλευρά Σόιμπλε.

Η δεύτερη διατύπωση, η οποία "κόπηκε" από την Ελληνική πλευρά, μιλούσε σύμφωνα με πληροφορίες, για διερεύνηση της πιθανότητας επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος (explore the possibility of extension of the current program).

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι το κείμενο αυτό το διάβασαν οι κ.κ Βαρουφάκης και Δραγασάκης και επισήμαναν ότι υπάρχουν ισχυρά προβληματικά σημεία που κατά την άποψη τους δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε επικοινωνία των κυρίων Βαρουφάκη – Δραγασάκη με τον Αλέξη Τσίπρα τους ότι έχουν δίκιο και να μην το υπογράψουν. 

Όλα τώρα θα κριθούν στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ενώ απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής, όπου στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να βρει συναινέσεις για να μην κολλήσει το πράγμα σε διατυπώσεις, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ίσως αυτό δώσει σήμα ενόψει του Eurogroup.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να δέχθηκε σκληρό πρέσινγκ προκειμένου να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, παρουσίασαν χωρίς παρεκκλίσεις τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.

Το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης και πως πρωταρχικός στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η δημοσιονομική εξυγίανση με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων.



Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι "έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε", ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό. 

Ωστόσο, η καθυστέρηση για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την λήξη του Eurogroup και το κοινό ανακοινωθέν που τελικά δεν βγήκε προκάλεσε διάφορες συζητήσεις, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά​ να τις σχολιάζει με... αιχμηρό τρόπο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παππάς επεσήμανε: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».  

Το κείμενο που λέγεται ότι είχε συνταχθεί στο χθεσινό Eurogroup αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ παρουσιάζει ο δημοσιογράφος των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, το οποίο σχολίασε και μέσω twitter γράφοντας: «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε». Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος απάντησε με το tweet: «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε». 

Εν τω μεταξύ, πλήθος δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπου περιγράφουν το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως και το γερμανικό περιοδικό Spiegel όπου σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» εξηγεί γιατί δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση η συνεδρίαση, αλλά και γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε νωρίτερα. 

Αμείωτο είναι και το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων.  Με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καταγράφοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις.