X

Μέγαρο Μαξίμου: Υπήρξε μετατόπιση, θετικό βήμα η δήλωση Ντάισελμπλουμ

«Θα συζητηθεί μετάβαση από το τρέχον πρόγραμμα στο επόμενο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενοι στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, που ξεκινούν την Παρασκευή.

Ant1news



Για μετατόπιση και θετικό βήμα κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενοι στη δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι από την Παρασκευή ξεκινούν συζητήσεις σε «τεχνικό επίπεδο», ώστε να εξευρεθεί «κοινό έδαφος» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Χθες είπαμε ένα όχι σε επέκταση τρέχοντος προγράμματος. Αν θέλανε να το κλείσουν δεν θα έκαναν αυτή την κίνηση», ανέφερε κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζοντας πως το «πρωί υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ» και στη συνέχεια ακολούθησε «αυτή η διατύπωση αυτού του κειμένου (για τεχνικά κλιμάκια) που λέει για αναζήτηση χρυσής τομής ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπήρξε μετατόπιση και πως είναι ένα θετικό βήμα. «Η δική μας στάση χθες να μην συναινέσουμε οδήγησε σε αυτή τη δήλωση», επισήμανε η κυβερνητική πηγή, γνωστοποιώντας πως πραγματοποιείται βραδινή σύσκεψη μεταξύ στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το κλίμα χθες στο Eurogroup «ήταν αν δεν υπογράψετε, δεν έχετε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει συνομιλία τεχνικών κλιμακίων, τελειώσαμε». «Χειριστήκαμε την κατάσταση με ψυχραιμία, έγινε διαβούλευση και το πρωί, και η απειλή δεν τελεσφόρησε», επισήμαναν.

Αναφερόμενοι στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «ξεκινάνε για προετοιμασία το Eurogroup της Δευτέρας» και «θα συζητηθεί μετάβαση από το τρέχον πρόγραμμα στο επόμενο». «Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», υπογράμμιζαν.

Όσον αφορά, δε, στην απαίτηση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, έλεγαν πως είναι «πολιτικώς αδύνατον» και πως «αίρεται η επιμονή ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος ως προϋπόθεση».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θα υπάρχει κενό και πως η Ελλάδα έχει «καθαρές θέσεις», με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι. «Αποσυμπιέζεται όλο το "στόρυ" για  28 Φεβρουαρίου», πρόσθεταν και σημείωναν ότι αν βγει μια απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ότι είναι σε πρόγραμμα, τότε θα δοθεί σήμα στην ΕΚΤ για να άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαζί του στη Σύνοδο Κορυφής κατάλογο σε περίπτωση που τον ρωτήσουν για  την κατοχή του δημοσίου σε επιχειρήσεις, ώστε να πει σε ποιες χώρες έχει μεγαλύτερο ποσοστό το δημόσιο.

«Ελλάδα και Γερμανία οδεύουν προς συμβιβασμό», μετέδωσε την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, Έλληνες και Γερμανούς, που συμμετέχουν στις συνομιλίες.