X

Βήματα «συμφωνίας» για το πρόγραμμα - γέφυρα

Εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας με στόχο την συμφωνία. Όλο το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής.

Ant1news

Στο νέο Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων χθες αφού συμμετείχε για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά και μετά το θρίλερ που εξελίχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Τετάρτης.

Ωστόσο, το θέμα της Ελλάδας χθες, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν απασχόλησε τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών πάνω από 15 λεπτά.

Μετά την λήξη της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά σίγουρα καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός  τονίζοντας πως «η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων των επόμενων ημερών και του ερχόμενου Eurogroup».

«Η Ελληνική Δημοκρατία προσέρχεται με καθαρές θέσεις, διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος σε  σενάρια κρίσης, χρεοκοπίας και τρομοκρατίας που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν, δεν υπέγραφε, όπως είπε, την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Σε διαφορετικό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί», ανέφερε η κ. Μέρκελ, ενώ δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η Ελλάδα έχει δύο δυνατότητες. Όπως είπε, «αν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για αυτή την επέκταση το συντομότερο δυνατό, αν πάλι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε επίσης θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό». Πάντως, τόνισε ότι η πρώτη της συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ήταν φιλική.

Στη σύνοδο ο κ. Τσίπρας μίλησε κατά του Μνημονίου και των αρνητικών αποτελεσμάτων που έφερε στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι διέκοψε ενοχλημένος τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι και η δική του χώρα πέρασε δύσκολες προσαρμογές. Ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος στο θέμα της Ελλάδας, «εντούτοις κάνει λάθος, καθώς δεν πρέπει να εξωτερικεύει μια εσωτερική πολιτική ανησυχία διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον». Συγχρόνως τόνισε ότι τα εσωτερικά προβλήματα μιας χώρας τα λύνει κάποιος παρά μόνο αν γίνουν οι πολιτικές του αποδεκτές από τους πολίτες της.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. ήταν ένα πρόγραμμα γέφυρα «που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής για έξοδο από την κρίση». Το πρόγραμμα θα περιέχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και απομείωση του χρέους μεταξύ άλλων, όπως είπε, ενώ ζήτησε μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο «όπως το γνωρίσαμε, δεν υπάρχει, ούτε η τρόικα υπάρχει». «Η έννοια της τρόικας δεν υπάρχει πια και μέσα στη Σύνοδο αυτό ακούστηκε από το ίδιο τον Ντάισελμπλουμ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το 70% του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικαταστήσει το 30% των προαπαιτούμενων με ισοδύναμα μέτρα, ενώ ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο είναι δύσκολη και δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε τηλεφωνική παρέμβαση στο Πρωινό ΑΝΤ1, τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στο νέο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι η  ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στην λαϊκή εντολή.