X

Οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας στη διαπραγμάτευση

Μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου. Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλες. Πόσο πιθανή "βλέπει" μια συμφωνία το Μαξίμου.

Ant1news

Στο Eurogroup της Δευτέρας εστιάζει την προσοχή της η Κυβέρνηση, κρατώντας ως θετικό στοιχείο ότι, με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, μένει ανοιχτό ένα κανάλι επικοινωνίας με τους εταίρους και παράλληλα ένα παράθυρο για συμφωνία.

Πηγές του Μαξίμου, ωστόσο, τονίζουν ότι "υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί και έχουν γίνει μόλις κάποια βήματα προόδου". Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική εκπομπή ο Υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, είπε ότι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η διαβούλευση με τους εταίρους, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει ανοιχτή γραμμή του Μαξίμου με την ελληνική αντιπροσωπεία που συνδιαλέγεται στις Βρυξέλες με τους τεχνοκράτες της τρόικας, "πήγαινε πάρα πολύ καλά, χωρίς όμως αυτό να προεξοφλεί ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία". Πάντως, λίγο αργότερα εκτιμούσε ότι "κατά 99,9% θα υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα", λέγοντας ότι κι αυτό να μην συμβεί υπάρχει τρόπος ως τις 28 Φεβρουαρίου να προκύψει λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει "έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αποκλειστικά για την Ελλάδα". 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται απο το μεσημέρι του Σαββάτου ως και το βράδυ της Δευτέρας να έχει κύκλο επαφών με τα κυβερνητικά στελέχη που συνδέονται άμεσα με την διαπραγμάτευση, αλλά και συνδιαλέξεις με ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας να πειστούν οι εταίροι για τα ελληνικά επιχειρήματα.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διευκρινίζουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση ή «κριτική σε θέσεις», λέγοντας με άλλα λόγια ότι δεν πρόκειται πριν απο το Eurogroup της Δευτέρας να υπάρχει εξέλιξη ή οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία έστω επί της αρχής κι εξηγούσαν ότι στην ουσία, μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάθε πλευρά θα αποτυπώσει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης και στο Eurogroup θα διατυπωθούν οι τελικές θέσεις της Ελλάδας και των εταίρων.

Πάνω σε αυτές τις θέσεις, που θα αποτυπωθούν σε κείμενα, θα διαπιστωθεί πού υπάρχει συμφωνία και πού διαφωνία κι επ΄ αυτών θα γίνουν οι προσπάθειες για κατάληξη σε συμφωνία.

Τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για πολιτικές που απέτυχαν και πρέπει να εγκαταλειφθούν, όπως τονίζεται από το Μαξίμου. Ως σημεία σύγκλισης ήδη από την αρχή των διαπραγματεύσεων, είναι η πάταξη της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ζητήματα για τα οποία η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εταίροι βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία μαζί της.

Σημεία στα οποία δεν υπάρχει «κοινή αντίληψη», χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζονται ως «μη διαπραγματεύσιμα» είναι η μεταρρύθμιση στην υγεία, το συνταξιοδοτικό σύστημα και οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς τίθενται η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η χρηματοδότηση των οποίων συνδέεται με την προς τα κάτω αναθεώρηση των στόχων για δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα την Παρασκευή, συγκαλώντας  έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου, η οποία ήταν μαραθώνια. Αργά τη νύχτα, σε αυτό πήρε μέρος και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους και την αίσθηση που υπήρχε ως  εκείνη την ώρα απο την διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των εταίρων.  

Στις Βρυξέλες, όπως όλα δείχνουν ως το Eurogroup της Δευτέρας, παραμένει, έχοντας την επίβλεψη του ελληνικού κλιμακίου τεχνοκρατών υπό τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παράλληλα συνεχίζει κύκλο επαφών στο πλαίσιο της προεργασίας για τη συνεδρίαση του Eurogroup.