X

Τσίπρας: Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία

Δύσκολη η διαπραγμάτευση την Δευτέρα στο Eurogroup, λέει ο Πρωθυπουργός στην Real News. Ποιές "κόκκινες γραμμές" βάζει η Κυβέρνηση.

Ant1news

Τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί συμφωνία περιγράφει με δήλωση του στην εφημερίδα Real News ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής των προηγούμενων ημερών, ο  Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι "έγινε ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία".

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι "η διαπραγμάτευση στοEurogroup της Δευτέρας θα είναι δύσκολη", την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής πλευράς και των εταίρων στις Βρυξέλες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα σημεία απόκλισης και σύγκλισης  των δύο πλευρών, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει σειρά από κόκκινες γραμμές. Στόχος είναι πάντως να επιχειρηθεί η γεφύρωση των όποιων αποκλίσεων την Δευτέρα στο Eurogroup.  

Όλη η δήλωση του Πρωθυπουργού:

Στις Βρυξέλλες οι εταίροι μας συνάντησαν μια άλλη Ελλάδα, που ξέρει τι θέλει να διεκδικεί. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία. Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας στο Eurogroup θα είναι δύσκολη. Η δύναμή μας θα είναι, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν ότι "υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί και έχουν γίνει μόλις κάποια βήματα προόδου", ενώ ο Υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε σήμερα ότι η διαβούλευση μεταξύ τεχνοκρατών της Ελλάδας και των εταίρων, "πήγαινε πάρα πολύ καλά ως την Παρασκευή το βράδυ, χωρίς όμως αυτό να προεξοφλεί ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία".

Πάντως, λίγο αργότερα εκτιμούσε ότι "κατά 99,9% θα υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα", λέγοντας ότι κι αυτό να μην συμβεί υπάρχει τρόπος ως τις 28 Φεβρουαρίου να προκύψει λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει "έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αποκλειστικά για την Ελλάδα". 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται απο το μεσημέρι του Σαββάτου ως και το βράδυ της Δευτέρας να έχει κύκλο επαφών με τα κυβερνητικά στελέχη που συνδέονται άμεσα με την διαπραγμάτευση, αλλά και συνδιαλέξεις με ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας να πειστούν οι εταίροι για τα ελληνικά επιχειρήματα.

Τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για πολιτικές που απέτυχαν και πρέπει να εγκαταλειφθούν, όπως τονίζεται από το Μαξίμου, ενώ ως σημεία σύγκλισης θεωρούνται η πάταξη της διαφθοράς, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.