X

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας

Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ant1news

«Στο τραπέζι» βάζουν η ελληνική πλευρά και η πλευρά των εταίρων τις μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες – οι οποίες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και σήμερα – με ευρωπαίο αξιωματούχο να τονίζει μετά το πέρας τους ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά προσπάθεια «Προσπαθούν να σχεδιάσουν  τον ελληνικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων».

Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές εξετάζουν ποιες από τις μεταρρυθμίσεις που υπάγονται στο τρέχον πρόγραμμα δέχεται η ελληνική κυβέρνηση και ποιες προτίθεται να αντικαταστήσει. Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι η κατανόηση των δύο μερών, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων.

Ο όγκος των συναντήσεων ήταν μεγάλος και συνεχείς και για πρώτη φορά εμπεριέχονταν σε αυτές νούμερα. Στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, καθώς και στην τεχνική συνάντηση των υπουργείων οικονομικών που προηγήθηκε στο Εuroworking group, υπήρξε περισσότερο τοποθέτηση της Ελλάδας, πολιτική που φαίνεται ότι ενόχλησε τους εταίρους της.

Τόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όσο και η επίσημη ελληνική πλευρά, διατηρούν τις αμφιβολίες τους για σύναψη συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Τσίπρας: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία

Τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί συμφωνία περιγράφει με δήλωση του στην εφημερίδα Real News ο Πρωθυπουργός. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής των προηγούμενων ημερών, ο  Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «έγινε ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, που εκτίμησε ότι ακόμα κι αν δεν βρεθεί συμφωνία τη Δευτέρα, υπάρχει τρόπος ως τις 28 Φεβρουαρίου να προκύψει λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει «έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αποκλειστικά για την Ελλάδα».

Το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της, τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη, και να μη μπει σε λογική συνέχισης ενός προγράμματος με τα χαρακτηριστικά που είχε», λέγοντας  εμφατικά ότι αυτό «δεν είναι πείσμα» αλλά κάτι «απολύτως ορθολογικό».

Βαρουφάκης: Ανοιχτός σε καλές ιδέες

Συμφωνία «έστω και στο και 5'» και αμοιβαία σύγκλιση με τους εταίρους προαναγγέλλει την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όλοι θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που να υπονομεύσει την ενότητα της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει  πως είναι ανοιχτός στις καλές ιδέες και «πεπεισμένος ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες».

Όπως αναφέρει, «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας», ενώ σημειώνει ότι κυβέρνηση και εταίροι έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα.

Αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στέκεται στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ ξεκαθαρίζει πως ακόμη και η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα.  Τονίζει ακόμη πως «Plan B σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία δεν υπάρχει» και στέλνει σαφές μήνυμα ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται με ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος μπλόφας».

Με άρθρο-παρέμβαση του στην Εφημερίδα Real News, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι η Κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό, η οποία όμως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς ο χρόνος πίέζει για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει ότι "τέτοια διαπραγμάτευση δε μπορεί να έχει κατάληξη υπέρ του λαού", καθώς ουσιαστικά "φέρνει ένα νέο μνημόνιο", ενώ "καυτηριάζει" τις συγκεντρώσεις πολιτών προς συμπαράσταση στην κυβέρνηση.

Παρέμβαση με άρθρο στην ίδια εφημερίδα κάνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ελπίζει κι εύχεται να υπάρξει μια συμφωνία-"γέφυρα προς το εθνικό συμφέρον", υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για τις οριστικές θέσεις με τις οποίες θα πάει στην τελική διαπραγμάτεηση.