X

«Ως Πανούσης θα έσπαγα τη συνθήκη Σένγκεν»

Θα άνοιγε τα σύνορα και θα έστελνε 500.000 μετανάστες σε όλες τις χώρες, είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εξήγησε το σχέδιο μετατροπής των Κέντρων Κράτησης σε Κέντρα Φιλοξενίας.

Ant1news

Ο Γιάννης Πανούσης εξήγησε το σχέδιο της κυβέρνησης για το φλέγον ζήτημα των μεταναστών που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ένας θάνατος και μία αυτοκτονία στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα έχουν γίνει αφορμή για να ανοίξει τις τελευταίες μέρες το ζήτημα συγκέντρωσης χιλιάδων μεταναστών σε αυτούς τους χώρους. Για το θέμα αυτό έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη από το Σάββατο – που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα – προαναγγείλει τη μετατροπή των κέντρων κράτησης σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας.

Σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα – στο ΒΗΜΑ FM και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - ο κ.Πανούσης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η μετατροπή, τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με το φράχτη του Έβρου, για τον οποίο έχει δημιουργηθεί θέμα ήδη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

«Όσοι έχουν πάρει άσυλο, δεν μπορεί να είναι μέσα. Όσοι είναι 6μηνο, 18μηνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αυτοί οι άνθρωποι θα δηλώσουν σε ποια περιοχή θα μένουν, θα βάλουμε περιοριστικούς όρους, 1η και 15 του μηνός να παρουσιάζονται στην αστυνομία και στην παραβίαση των περιοριστικών όρων, θα συλλαμβάνονται» είπε στο ΒΗΜΑ FM εξηγώντας πού θα πάνε όσοι φύγουν από τα Κέντρα Κράτησης και ποιοι θα συνεχίσουν να κρατούνται.

Ως προς τον τρόπο απομάκρυνσης πλήθους μεταναστών από τους χώρους αυτούς, εξήγησε:

«Μιλάμε με την εκκλησία, με ΜΚΟ, με κόσμο, αλλά δεν θα βγουν 1500 την ίδια μέρα, ούτε θα βγουν απ’ όλα τα κέντρα την ίδια μέρα όλοι. Θα βγαίνουν σταδιακά, αφού δεχθούν μια κοινωνική λειτουργό, μια ψυχολόγο, να δούμε τα ιατρικά τους. Σε όλη την Ελλάδα είναι 4.500, αλλά δεν νομίζω πως θα απελευθερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, μπορεί να εκκρεμεί κάτι ποινικό».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επανάλαβε ότι «η Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να μείνει όπως είναι» και τόνισε ότι δεν πρόκειται για εθνικό, αλλά για ευρωπαϊκό θέμα.

«Μπορούμε να λύσουμε το θέμα του Δουβλίνο 2,3,4,5 ή να σπάσουμε το Σένγκεν; Εγώ θα έσπαγα το Σένγκεν, αλλά μιλάω ως Γιάννης Πανούσης, μην παρεξηγηθώ. Εφόσον η Ευρώπη δεν θέλει να μας στηρίξει, απλώς μας δίνει λεφτά, για να υποστούμε εμείς όλες τις κοινωνικές και λοιπές συνέπειες πολέμων και εμφυλίων, που δεν φταίμε, θα πρέπει να μοιραστούμε αυτά τα ρεύματα. Εάν δεν θέλει, εγώ θα άνοιγα τα σύνορα, να πάνε 500.000 σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι’ αυτό.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το ίδιο ζήτημα, είπε ότι το θέμα θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 12ης Μαρτίου.

«Όταν 70 επαναπατρίζονται και 700 μπαίνουν, το πρόβλημα καθίσταται άλυτο σε μια οικονομία σε μετάβαση και σε μια κοινωνία σε κρίση. Αν δεν λυθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αν δεν καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρξει μια διασπορά αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, δεν θα υπάρξει λύση. Χρειάζονται πραγματικά ριζικές και επαναστατικές πράξεις» είπε.

Αναφερόμενος στα χθεσινά περιστατικά στην Αμυγδαλέζα, όπου υπήρξε αναταραχή, είπε:

«Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λες ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά- σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά -σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα για να είμαστε σαφείς- αυτοί να λένε "θα φύγω τώρα". Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά, όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια του "βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε"».

Τέλος ερωτώμενος για το τι θα γίνει με το φράχτη του Έβρου, απάντησε:

«Αυτά είναι συμβολικά μέτρα, έχουν την χρησιμότητά τους, αλλά δεν σώζεται τίποτα, όταν μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και φεύγει ο κόσμος για να γλυτώσει στην Ευρώπη».