X

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη χώρα με την εξάμηνη παράταση

«Όταν μπαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και το ενδεχόμενο της ρήξης»

Ant1news


Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη χώρα σε περίπτωση που πάρει την παράταση των έξι μηνών δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιοδικό Stern. Ταυτοχρόνως, διαμηνύει ότι το παλαιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσεις τους όρους.

Παράλληλα, αποδέχεται το σκεπτικό Βαρουφάκη ότι όταν μπαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και το ενδεχόμενο της ρήξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα ζητήσει χρηματοδότηση από τη Ρωσία σημειώνει πως «για την ώρα έχουμε στο μυαλό μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Εμείς ως χώρα ανήκουμε στην ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Γνωρίζουμε πλήρως το γεωπολιτικό ρόλο κλειδί που έχει η Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια σταθερά σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι καλοδεχούμενη στην Ελλάδα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε γνωστοί για τη φιλοξενία μας. Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές». Αναφερόμενος στην προσωπικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου υπογραμμίζει ότι την βρήκε πιο ευγενική και όχι τόσο στυφή όσο την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ προσθέτοντας πως «εκτιμώ ότι είναι πραγματίστρια που θέλει να προωθήσει την Ευρώπη και να βρει μια λύση με την Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει και το θέμα της Siemens, με αφορμή την πρόθεση Σόιμπλε να στείλει στην Ελλάδα 500 εφοριακούς. «Θα πρέπει να μας στείλει 5.000 αν θέλει να μας βοηθήσει με τη φοροδιαφυγή. Και καθώς θα το κάνει αυτό, η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε το σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens».

Με τη φράση «θα το δούμε» απαντά στο ερώτημα για τη διάλυση του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρεί, όμως, ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν αποκρατικοποιήσεις αλλά ξεπούλημα, και καθιστά σαφές πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κράτος να έχει τον έλεγχο κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας ώστε να μπορεί να έχει όφελος. Ειδικά για τα αεροδρόμια χαρακτηρίζει «δίκαια» την προσφορά του ενός δισ. ευρώ της Fraport AG για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αλλά προσθέτει ότι «τα αεροδρόμια είναι κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην. Πρέπει να το εξετάσουμε».

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας, τέλος, για τις γερμανικές αποζημιώσεις διευκρινίζει ότι το αίτημα δεν αφορά την απόκτηση οικονομικών πηγών που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση αλλά την εκπλήρωση μιας ιστορικής υποχρέωσης.