X

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ

Συνομίλησαν σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Το ελληνικό αίτημα δεν πληροί τα 5 κριτήρια που έθεσε το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τη Γερμανία. Δείτε ποια είναι.

Ant1news



Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, είχε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, το οποίο απέρριψε νωρίτερα το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η συνομιλία διήρκησε περίπου 50 λεπτά και ήταν εποικοδομητική, ενώ έγινε μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Όπως λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, υπήρχε διάθεση για να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν σε πιο ήπια γραμμή σε σχέση με εκείνη που ακολουθεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε αμέσως μετά την αρχική σκληρή τοποθέτηση της Γερμανίας στο Εuro Working Group, στο οποίο η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε με την ίδια άκαμπτη και σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Εuro Working Group χαρακτήρισε το ελληνικό αίτημα ως «Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη» και ζήτησε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

Τα πέντε κριτήρια που έθεσε το Eurogroup της Δευτέρας

Η γερμανική πλευρά λέει ότι το ελληνικό αίτημα δεν είναι αρκετό, γιατί δεν συνάδει με τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup της Δευτέρας.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

1. ευελιξία με αντικατάσταση μέτρων όχι μονομερείς ενέργειες.

2. όχι κατάργηση μέτρων εκτός κι αν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι απολύτως χρηματοδοτημένα.

3. η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει όλες της τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

4. με όση ευελιξία είναι δυνατή, ζητούν δέσμευση ότι υπάρχει η πρόθεση να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

5. δέσμευση να δουλέψει στενά με τους θεσμούς και με το Eurogroup.