X

Στο Eurogroup για συμφωνία ή ρήξη

Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι «19» της Ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του έκτακτου και κρίσιμου σημερινού Eurogroup.

Ant1news

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες συνεδρίαζε το Εuroworking Group για να βάλει τις βάσεις για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στο ελληνικό θέμα.

Οι «19» εκπρόσωποι επιχειρούσαν να συντάξουν τις αρχές μίας κοινής δήλωσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές – μαζί και την ελληνική – αποσαφηνίζοντας τα όποια ερωτηματικά. Τα κράτη μέλη στην πλειοψηφία τους θεώρησαν την επιστολή του κ. Βαρουφάκη ασαφή, σημειώνοντας ότι άφηνε ερωτηματικά σε σημαντικά σημεία.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η γερμανική πλευρά, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της, η οποία διέρρευσε από την Αθήνα, προκαλώντας έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκφράσει την αρνητική αντίδρασή του, αμέσως μετά την αποστολή του ελληνικού αιτήματος στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία εκφράζει δυσπιστία ως προς τις προθέσεις της Αθήνας, εξαιτίας των δεσμεύσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις οποίες επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν εκπληρωθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλείται η Καθημερινή, λέει ότι «η Ελλάδα στέλνει γράμματα για να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της και τελικά τα γράμματα καταλήγουν χωρίς περιεχόμενο».

«Είναι κατανοητό ότι, επειδή η ελληνική πλευρά δεν θα μπορέσει να στείλει άλλο αίτημα για επέκταση και τα κράτη-μέλη ζητούν αλλαγές στο υπάρχον κείμενο, θα πρέπει να δοθεί η λύση μέσω της δήλωσης του Eurogroup, που θα αποσαφηνίσει τις «γκρι ζώνες» που προβληματίζουν τα διάφορα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, στη σημερινή δήλωση του Eurogroup αναμένεται να αναφέρεται με περισσότερες λεπτομέρειες το τι σημαίνει κλείσιμο αξιολόγησης, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει αυτή, αλλά και τι θα γίνει με όσες προϋποθέσεις δεν ολοκληρωθούν. Αυτές δεν μπορούν «να σπρωχτούν κάτω από το χαλί», συμπληρώνει ο ίδιος αλλά να μεταφερθούν στο τρίτο πακέτο που θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.

Η σημερινή δήλωση του Eurogroup θα είναι δεσμευτική για την ελληνική πλευρά, ενώ στην περίπτωση ακόμα ενός ναυαγίου, πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών είναι ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί και των λεπτών ισορροπιών. Ο Άλεξ Στουμπ, Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η χώρα του απορρίπτει την ελληνική πρόταση για επέκταση του προγράμματος, γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρομπέρτο Φίκο.

Ο Μανουέλ Βαλς, από την άλλη, χαρακτήρισε την πρόταση της Ελλάδας «εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο», τονίζοντας ότι «μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα». Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε υποστηρικτικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο τραπέζι ένα αίτημα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη: να βγει η Ελλάδα από μια μακρά περίοδο κρίσης», προσθέτοντας: «Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί δομικά και να γίνει πιο δυναμική με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Ο Μαλτέζος ομόλογός του, Ε. Σκικλούνα, χαρακτήρισε θετικό βήμα το ελληνικό αίτημα, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.

 Η πιο σημαντική παρέμβαση ήταν μάλλον του κ. Γιούνκερ, που μέσω του εκπροσώπου του, κ. Σχοινά, δήλωσε ότι το αίτημα της Αθήνας αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο προς ένα λογικό συμβιβασμό. Οι πηγές των Βρυξελλών ήθελαν το αίτημα που υποβλήθηκε από την Ελλάδα να περιέχει αλλαγές, καθώς και κάποιες ασάφειες, που προέκυψαν από τις συνομιλίες Γιούνκερ – Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, παρούσα στο σημερινό Eurogroup θα είναι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ.Ράις ανέφερε ότι «μιλώντας για τα προγράμματα του ΔΝΤ, και όχι μόνο για το ελληνικό πρόγραμμα, υπάρχει πάντα η ευελιξία στο πλαίσιο αυτών» και ότι, «τα προγράμματά μας εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες περιστάσεις και συνθήκες. Γι αυτό, έχουμε αυτές τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις του προγράμματος, όπου γίνεται ο απολογισμός σε συνεργασία με τις Αρχές. Και πάλι, αυτό είναι πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας του Ταμείου».

Δείτε τον Γιάνη Βαρουφάκη που ταξίδεψε και πάλι στην οικονομική θέση για Βρυξέλλες