X

«Πράσινο φως» από τους εταίρους αναμένουν στο Μαξίμου

«Σχεδόν σίγουρη» η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει το «ναι» των θεσμών για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Πως αντιδρά η αντιπολίτευση.

Ant1news



Βεβαιότητα ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στους θεσμούς  (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα ανάψει το «πράσινο φως» για την τετράμηνη παράταση-«γέφυρα», δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου, εκπέμποντας μαζικά μηνύματα αισιοδοξίας για την οριστική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη Ρίτσα Μπιζόγλη, διεμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη και «σχεδόν έτοιμη» να παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς.

«Η παρούσα συμφωνία μας διευκολύνει να πούμε και να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι έχουμε φύγει από το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια φάση που θα αξιολογηθεί η λίστα η οποία θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους τις επόμενες δύο τρεις ημέρες», ανέφερε ο κ. Παππάς και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ευελιξίας με βάση την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.



Την ίδια αισιοδοξία «εξέπεμψε» λίγο αργότερα και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή, υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό πως «αφήσαμε πίσω μας τη λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα».

«Είμαστε σχεδόν «σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το "ναι" από τους θεσμούς και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας», σημείωσε σχετικά ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, τα μνημονιακά μέτρα «παγώνουν» και επανέλαβε ότι το «μνημόνιο τελείωσε χθες».



«Το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε το Eurogroup αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα της νέας κυβέρνησης. Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει σεβαστό χρονικό περιθώριο που επιτρέπει να οργανώσουμε τα δημοσιονομικά και οικονομικά μας ζητήματα και να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση. Τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη για την κατάρτιση ενός μακρόπνοου προγράμματος που θα στοχεύει στην ανακούφιση των θυμάτων του μνημονίου, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην ανάταξη της οικονομίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.




Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αποτίμηση του αποτελέσματος της κατ΄ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη την Παρασκευή  στο Eurogroup άναψε την κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτέλεσε το «Ποτάμι» που εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Αν αυτό λέγεται "επιτυχής διαπραγμάτευση", τότε το φιάσκο τι είναι;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση στο Eurogroup. Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση και εκτίμησε ότι «τελικά η χώρα γύρισε στο ίδιο σημείο, στο ίδιο Μνημόνιο, στην ίδια τρόικα και στην προοπτική ενός νέου Μνημονίου, αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες».

Απαντώντας στον πρώην Πρωθυπουργό το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για «τη μνημονιακή καταστροφή και για την προσπάθεια παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης». «Επένδυσε το πολιτικό του μέλλον στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Και απέτυχε», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

«Ο Πρωθυπουργός έχει δίκιο: τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Για να μην δούμε λοιπόν ξανά αξιολογήσεις θρίλερ και νέα αδιέξοδα, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Είναι η ώρα για συγκρούσεις με συμφέροντα και συντεχνίες που κρατούν δέσμια τη χώρα. Το Ποτάμι και οι βουλευτές του θα είναι αρωγοί στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», προσθέτει το κόμμα.

«Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ενώ χθες τα πράγματα άλλαξαν ριζικά και η κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα έχοντας ήδη βλάψει την χώρα με τραγικά διαπραγματευτικά λάθη και επιπολαιότητες, το σημερινό διάγγελμα του κ. Τσίπρα ακολουθεί την πεπατημένη των ψεύτικων υποσχέσεων. Κρίμα, γιατί έτσι μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του ίδιου και της κυβέρνησης του», ανέφερε, τέλος, το ΠΑΣΟΚ.