X

Τσίπρας: Aν υπάρχει κάποιος, που θα καταψήφιζε, να το πει εδώ

Ξεπέρασε τις 9 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη.

Ant1news


Σε «μαραθώνιο» διαβουλεύσεων εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας. 

Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές ενώ  διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για τις ιδιωτικοποιήσεις-. 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές «πέταξε το γάντι» στους εσωκομματικούς αμφισβητίες λέγοντας "θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ".

Η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, "θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής.Θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία. Εν συνεχεία θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες".

Κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων άσκησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε πως «αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα». 

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε, από την πλευρά του: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ. Στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό». 

Παρέμβαση έκανε και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι «στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να  σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα». 

Η συμφωνία "πέρασε", τελικά, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτική πλειοψηφία. Περί τα 5 λευκά και τρία άκυρα "μέτρησε" η πλευρά της πλειοψηφίας ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα "υπολόγισε", συνολικά, 30-35 τα λευκά και τα άκυρα.