X

«Μέσα κι έξω» πιέσεις στην κυβέρνηση για τη συμφωνία

Αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης, εν αναμονή των αποφάσεων από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Ant1news

Για το επόμενο 48ώρο μετατίθεται η απόφαση της κυβέρνησης για το πώς και υπό ποία μορφή θα πάει στην Βουλή η συμφωνία με τους εταίρους.  Πριν φτάσει στην Βουλή η συμφωνία θα πρέπει, όπως τονίζουν ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, να έχει επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των υπολοίπων εταίρων, διαδικασία που θα γίνει σήμερα.

Το ζήτημα τέθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς όμως να υπάρξει θέμα απόφασης. Η Π.Γ. άλλωστε δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Οι απόψεις των μελών της συνεδρίασης ήταν μοιρασμένες, ενώ ενημερώθηκαν από τον κ.Τσίπρα ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται το θέμα με το προεδρείο της Βουλής. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η αυριανή λήξη της παράτασης, δεν αποτελεί ορόσημο για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να φτάσει η συμφωνία στην Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση. Αν είναι να φτάσει στο Κοινοβούλιο θα είναι ως σχέδιο νόμου. Ωστόσο οι απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης διίστανται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, κ.Κωνσταντοπούλου και του Αντιπροέδρου κ.Μητρόπουλου, οι οποίοι με το σκεπτικό ότι αν πάει στη Βουλή η συμφωνία θα μπορούσε να εκληφθεί η κύρωσή της ως συνέχιση των μνημονιακών συμφωνιών, επιχειρηματολόγησαν υπέρ του να μην φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή.

Παρά το ότι υπήρξαν περίπου 30 κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν «κατά» ή «λευκό», κατά την άτυπη ψηφοφορία που διεξήχθη στην προχθεσινή συνεδρίαση τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από το Μαξίμου σπεύδουν να αποσυνδέσουν το αποτέλεσμα αυτό από το αντίστοιχο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.

Αυτό που έχει βάρος στη λήψη της τελικής απόφασης, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι προθέσεις των εταίρων έναντι αυτού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις των διεθνών συνομιλητών της. Δεν πρέπει άλλωστε να φανεί εκ των υστέρων ότι η διαδικασία σύρεται κάτω από τις πιέσεις και τις αντιδράσεις των εκτός συνόρων συνομιλητών της.