X

Τσίπρας: Όσοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο, θα διαψευστούν

Ευθεία επίθεση του Πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά. Τι είπε για το πλαίσιο τις διαπραγμάτευσης, τους συμμμάχους και τους πολέμιους της συμφωνίας.

Ant1news

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης... Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, απο όπου επιχείρησε να τερματίσει την συζήτηση για πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης - με τα συνοδά μέτρα -, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "όσοι ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο, θα διαψευστούν".  

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "ταρακούνημα πολλών" στον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές και απλά εφαρμόζει μνημόνια".

"Ο λαός αισθάνεται να κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Η ανθρωπιστική κρίση μπήκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Κερδίσαμε συμμάχους σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο να απαλλαγούμε από τις αυτοτροφοδοτούμενες κρίσης. Είπαμε πολλά αλλεπάλληλα «όχι» , παρά τις συχνά αφόρητες πιέσεις", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι "η τρόικα και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν".

Αναφερόμενος σε "αλήθειες για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους", στην πρώτη μετεκλογική ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "η κυβέρνηση Σαμαρά και οι ξένες συντηρητικές δυνάμεις είχαν ναρκοθετήσει κάθε μας βήμα για να μας ρίξουν στα βράχια. Είχαμε ελάχιστα χρονικά περιθώρια γιατί ήθελαν να μας προκαλέσουν χρηματοδοτική ασφυξία".

"Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την κόντρα στο κόμμα της Μέρκελ για τις υποχωρήσεις προς την Ελλάδα" σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε εκτεταμμένη αναφορά σε γεωπολιτικές ανησυχίες αποσταθεροποίησης της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γαλλίας, όπου όπως είπε, βρήκε συμμάχους στις διαπραγματεύσεις, ενώ επιτέθηκε στις ηγεσίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις οποίες κατηγόρησε ότι "έσπρωχναν την διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού".

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην Αριστερά, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα και σχηματισμούς, έκανε ωστόσο λόγο για "επαναστατική αφέλεια", σημειώνοντας ότι "είναι κωμικό να λένε πως συνεχίζουμε μία από τα ίδια".