X

Έξαλλος ο Τσίπρας για τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Δε μπορεί όταν είναι στην πλάτη μας κάτι να το θεωρούμε λαϊκισμό, και όταν αφορά την κοινωνία να είναι λαϊκή πολιτική, είπε στους βουλευτές του.

Ant1news

«Χέρι» στους βουλευτές του έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συμπεριφορές του. Κυρίως για το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων, όπου καταγράφηκαν αντιδράσεις τις οποίες χαρακτήρισε «λαϊκισμό», ενώ έκρουσε τον κώδωνα για τους κινδύνους που ενέχονται από τον «κυβερνητισμό».

Γραμμή στους βουλευτές του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει για δεύτερη μέρα.

«Κλείνει  ένας κύκλος, ξεκινά ένας επόμενος, ίσως με πιο βαριές ευθύνες, πιο σημαντικές ευθύνες ,τούτη την ώρα.

....Αν όλοι μαζί δεν αναλάβουμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μοναδικό στόχο να διευρύνουμε τη επιρροή του κόμματος στα λαϊκά στρώματα.

Στη νεολαία στους νέους ανθρώπους που με βάση τα ευρήματα τα δημοκοπικά μετά τις εκλογές συνεχίζουν να αποτελούν τον ισχυρό πυρήνα της επιρροής μας» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να μην εφησυχάζουν και να συνεχίσουν να δουλεύουν, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.

«Κυρίως όμως να διευρυνθεί η επιρροή μας και η στράτευση στο κόμμα, στις λαϊκές γειτονιές, στα δυτικά προάστια, στη Β´ του Πειραιά, στη Β’ της Αθήνας, εκεί που τα ποσοστά μας αγγίζουν το 50%. Είναι αδιανόητο να έχουμε ισχνές οργανώσεις σε αυτές τις γειτονιές, σε αυτά τα προάστια που κατοικούν κυρίως πολίτες που ανήκουν στην εργατική τάξη.

Εξαιρετικά σημαντική ευθύνη είναι να αποκτήσουμε και μια «ραχοκοκκαλιά» έξω από τα αστικά κέντρα. Στην περιφέρεια. Στον αγροτικό χώρο. Στην περιφέρεια που ήταν αυτή που έδωσε το άλμα σε σχέση με το 2012 και αρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου θα πρέπει να δούμε συγκροτημένα πια, τη δυνατότητα να φτιάξουμε οργανώσεις σε κάθε πόλη και σε κάθε μεγάλο χωριό.

Το κόμμα μας πρέπει να γίνει πιο μαζικό, πιο λειτουργικό, να ενοποιηθεί η λειτουργία του να είναι ένα κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό, ανοιχτό στο διάλογο και στη κριτική όπως είπα και χτες, να κρίνει ακόμα και να αντιπολιτεύεται όταν χρειάζεται την Κυβέρνηση».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου που ενέχεται από τη μετάβαση από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είπε:

«Ταυτόχρονα όμως το κόμμα μας πρέπει να δείξει και ένα δείγμα γραφής, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλάγαμε για τον κίνδυνο της «ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» που θα έρθει από κάποια  στελέχη που θα ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να προσέξουμε μήπως ο κίνδυνος του Κυβερνητισμού προέλθει από εμάς τους ίδιους. Διότι ο Μαρξ έλεγε «τίποτε το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο».

Οι ανθρώπινες συμπεριφορές είναι ανθρώπινες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν κανόνες σε αυτές τις συμπεριφορές. Στην προηγούμενη ΚΕ ψηφίσαμε έναν κώδικα δεοντολογίας. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη αυτής της ΚΕ και της νέας ΠΓ να μην τον βάλει στο συρτάρι καταχωνιασμένο».

Απευθυνόμενος σε ομάδα βουλευτών που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το ότι θα καταργηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα, είπε:

«Θέλω να πω ότι αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα την προηγούμενη εβδομάδα όταν έμαθα ότι σε μια συνεδρίαση της ΚΟ που έγινε, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα, υπήρξαν βουλευτές οι οποίοι ανέδειξαν ότι είναι αδιανόητο και λαϊκισμός λέει, διότι είμαστε φτωχοί βουλευτές εμείς του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουμε 6000€ αλλά να δίνουμε 300 ‐400 από αυτά για το αυτοκίνητο. Προσέξτε σύντροφοι, δε μπορεί όταν είναι στην πλάτη μας κάτι να το θεωρούμε λαϊκισμό, και όταν αφορά την κοινωνία να είναι λαϊκή πολιτική. Και ούτε μπορεί εμείς να δείχνουμε ένα δείγμα γραφής στην κοινωνία ότι θα γίνουμε σαν τους άλλους. Τις πολιτικές μας αποφάσεις πρέπει να τις κρίνει η κοινωνία, αλλά να τις κρίνουμε κι εμείς, να τις κρίνουν όλοι.

Αλλά ορισμένες λεπτομέρειες διαμορφώνουν κλίμα σε σχέση μα το αν είμαστε σαν τους άλλους ή δεν είμαστε σαν τους άλλους».

Δίνοντας στους βουλευτές την ευθύνη των κινήσεών τους, είπε:

«Θέλω λοιπόν αν επιστήσω την προσοχή.

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κόμμα που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των «από κάτω» ένα κόμμα που θα ταυτίζεται με το λαϊκό συναίσθημα και θα ευθυγραμμίζεται με τη λαϊκή βούληση θα κριθεί και από τη συμπεριφορά του καθενός και της καθεμιάς.Πάνω από όλων αυτών που βρίσκονται σε κυβερνητικά αξιώματα, αυτών που θα έχουν κοινοβουλευτικές θέσεις, αλλά και των στελεχών του κόμματος, των μελών του κόμματος του καθενός και καθεμιάς ξεχωριστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί το επόμενο διάστημα να δείξει ένα άλλο δείγμα γραφής, να γίνει πιο μαζικός, να ταυτιστεί με αυτό το πρωτοφανές αίσθημα λαϊκής ενότητας, που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ήμερες και να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα συνθήκες ενός πλατιού κινήματος, ενός μετώπου για την πραγματική αλλαγή, την πολιτική αλλαγή μέσα στον τόπο. Κι αυτή δε θα ‘ρθει μοναχά σε σχέση με τη κρίσιμη διαπραγμάτευση βεβαίως είναι το σημαντικότερο ίσως να πετύχουμε να έχουμε μια συμφωνία που να μας δίνει προοπτική, αλλά θα έρθει και από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό, τις συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα και τις συγκρούσεις με τις νοοτροπίες του παρελθόντος του πελατειακού κράτους, τις συγκρούσεις είχαν να κάνουν με την ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά έχουν να κάνουν όμως και με τις νοοτροπίες που αφορούν τη δομή, την αντίληψη της κυβερνησιμότητας την αντίληψη της διακυβέρνησης. Εμείς δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και προνόμια.

Ερχόμαστε για να ανατρέψουμε αυτές τις δομές και αυτά τα προνόμια.

Από αύριο μας περιμένει ένα δύσκολο έργο, μια δύσκολη μάχη, είμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.»