X

Τα νομοσχέδια στη Βουλή και οι δανειστές στα όριά τους

Διπλό μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με τους εταίρους να προειδοποιούν και τα κομμάτικά της όργανα να αντιδρούν.

Ant1news

Στις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα, προς το παρόν, ελεγχόμενο εσωκομματικό μέτωπο- μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που εκφράστηκαν κι επίσημα για τη συμφωνία με τους εταίρους – καθώς και τους δανειστές «στη γωνία» αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Παρά τη δυσφορία που έχουν εκφράσει οι θεσμοί για ορισμένες από τις κυβερνητικές προθέσεις, το Μαξίμου δεν φαίνεται πως θα κάνει πίσω, αλλά θα καταθέσει και τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει.

Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, δήλωσε ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν, ότι δεν έχουν σχέση ούτε με τις διαπραγματεύσεις, ούτε με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος «δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς» καθώς αρμόδιος Υπουργός είναι ο κ.Βαρουφάκης.

Πρόκειται λοιπόν για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς για πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια, ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να υποστεί έλεγχο από την τρόικα, τους δανειστές, τους θεσμούς.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο, θα πρέπει να εξυπηρετούν τρεις στόχους και να καθορίσουν επιπλέον και τις ισορροπίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Καταρχήν να τηρηθεί η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι δεν θα επέλθει δημοσιονομικό βάρος με τα νομοσχέδια, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποτελεσματικότητα και να επιτυγχάνουν τους προβλεπόμενους στόχους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να οριοθετηθούν οι νέες σχέσεις με τους δανειστές. Πρόκειται για αλλαγή πλαισίου, αφού γίνεται μετάβαση από την εποχή της τρόικας σε άμεση σχέση με τους θεσμούς. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία θα ανήκει σε αυτήν και στο τέλος της προβλεπόμενης περιόδου θα ελέγχεται το αποτέλεσμα των κινήσεων.

Τέλος, να κατευναστεί το εσωκομματικό μέτωπο. Η αμφισβήτηση της συμφωνίας με τους εταίρους από το 20% της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του 40% σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής, είναι ανοιχτή.

 Τα τέσσερα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.