X

Έτοιμο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή και στοχεύει κυρίως στην ανακούφιση των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σεφτέ στα νομοσχέδια με το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κάνει η κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων :

- Επανασύνδεση κομμένων παροχών και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως και 300 kw, για 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

-Επιδότηση ενοικίου από 70 έως και 220 ευρώ σε 30.000 νοικοκυριά το οποίο δεν θα κατάσχεται για χρέη σε τράπεζες αλλά θα συμψηφίζεται με οφειλές σε εφορία και ταμεία.

-Χορήγηση κουπονιών σίτισης σε 30.000 άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραία φτώχειας.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα ρυθμιστεί το ζήτημα της πλήρους ασφάλισης υγείας των υποαπασχολούμενων για την οποία θα απαιτούνται 50 αντί για 100 ένσημα, αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 521.000 μακροχρόνια ανέργων.

Επιπλέον θα θεσπίζεται η υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων ομογενών, οι οποίοι σταμάτησαν να πληρώνονται την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ.

Ο κ. Στρατούλης στο «Πρωινό ΑΝΤ1», μίλησε μεταξύ άλλων και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών το οποίο θα λυθεί με επέκταση των σχετικών συμβάσεων.

Επιπλέον λαμβάνεται ειδική μέριμνα για το Ταμείο Ένστολων με εξάμηνη παράταση, ώστε μετά από διαβούλευση να αποφασιστεί το μέλλον του και τρίμηνη παράταση στους σχολικούς φύλακες, για να ρυθμίσουν εκκρεμότητες που αφορούν στην συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Στρατούλη, η οριστική κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία, θα ρυθμιστεί με τις διατάξεις του μεθεπόμενου νομοσχεδίου.