X

Κινήσεις προς εξασφάλιση της δόσης

Σήματα προς τις Βρυξέλλες στέλνει η Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση και τη ρευστότητα της χώρας.

Ant1news

Η εξασφάλιση της ρευστότητας είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Παρά το ότι κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών του Μαρτίου, η χρηματοδοτική πίεση παραμένει. Το μήνυμα που φτάνει στην Αθήνα είναι ότι πρέπει να δώσει στοιχεία για συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, ώστε να πείσει τους εταίρους για τις προθέσεις της και να δοθεί το «πράσινο φως» της εκταμίευσης, μέρους τουλάχιστον, της δόσης των 7,2 δις ευρώ. Εκτός της πίεσης όμως, νέο μήνυμα ήρθε το βράδυ της Τρίτης από το Βερολίνο, με τον Υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί τον Έλληνα ομόλογό του να «μην αλλάξει τους όρους της συμφωνίας».

Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προσαρμογής, αφού μεταθέτει χρονικά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ενώ αφήνει στην άκρη το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κ.Βαρουφάκης θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρουσιάζοντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του δέσμη μέτρων, τα οποία επιμένουν από την κυβέρνηση ότι θα συνοδεύονται από αριθμητικά δεδομένα. Να ληφθεί υπόψη ωστόσο ότι, έχει διαπιστωθεί απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων όσο αφορά στους αριθμητικούς υπολογισμούς της προσδοκώμενης απόδοσης μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Στη δέσμη μέτρων που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, στη δημιουργία νέου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, στελεχωμένου με προσωρινούς ελεγκτές, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου (Fiscal Council) , μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η θέση της Αθήνας στο Eurogroup είναι ότι με τα μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά θα φέρει άμεσα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Μάλιστα, για να αποδείξει την αποφασιστικότητά της να κινηθεί άμεσα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση κεφάλαιο για τη σύσταση της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Επιπλέον, ζητήθηκε από τις τράπεζες η λίστα με τα στοιχεία για μεγάλες κινήσεις σε λογαριασμούς ή επενδύσεις σε μετοχές.

Εκτός αυτού, αναμένεται από τον κ.Βαρουφάκη να εξειδικεύσει τα περί ιδιωτικοποιήσεων. Ο ίδιος έκανε τις πρώτες αναφορές για το λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΣΕ, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, έκανε σαφές ότι ενέργεια και νερό μένουν εκτός συζήτησης για ιδιωτικοποιήσεις, αφήνοντας ανοιχτό κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπευσε χθες να εκφράσει, εκ μέρους του Μαξίμου, την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων.

Οι επικρίσεις από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, για τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ.Βαρουφάκης, εμμένουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Αυγή, γίνονταν σχόλια για τη συχνότητα των εμφανίσεών του στα ΜΜΕ.