X

Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή - Ζητήθηκαν παραιτήσεις

ΕΔΕ για το έγγραφο σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δείτε τη διαταγή που "άναψε φωτιές".

Ant1news

Διευκρινίσεις για το θέμα που προέκυψε σχετικά με έγγραφο που αναφέρεται στο άνοιγμα των κέντρων κράτησης και τη μη σύλληψη μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα έδωσε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Ο υπουργός δήλωσε άγνοια και όπως είπε χαρακτηριστικά, «είδα 'εντολές Πανούση' κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό».

Ανέφερε ότι ανακάλεσε τη διαταγή, ότι διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για το πώς βγήκε αυτό το έγγραφο κι ότι  ο Αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις.

Ο αναπλ. υπουργός είπε ότι για το κείμενο αυτό δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου και της αστυνομίας, και «δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις». Διευκρινίζοντας ότι ακομα δεν ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», γι αυτό, όπως υπογράμμισε, ότι δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.

 

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων,  όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης οτι όσοι μετανάστες εφεξής, εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας, δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, αλλά θα καταγράφονται, θα γίνεται σήμανση και θα τους δίδεται μέσω «φύλλου πορείας» η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Αν, ωστόσο, στη συνέχεια εντοπιστούν σε άλλη περιοχή της χώρας θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.


Δήλωση για το θέμα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων στην οποία εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους.

Κυβερνητικές πηγές εξαπέλυσαν οξύτατη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ καλώντας τους να «σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία».

 «Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται» δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

 «Καμιά σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Για έγγραφο που εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός έκανε λόγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.