X

Τσίπρας: Κανένα πρόβλημα με την ρευστότητα

"Καυτό-τεστ" για τα ταμειακά διαθέσιμα απο Δευτέρα. Καθησυχαστικός ο Πρωθυπουργός, μετά απο σύσκεψη με Βαρουφάκη-Τσακαλώτο, με τους οποίους γευμάτισε σε στέκι του κέντρου.

Ant1news


"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα" είπε εμφατικά, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,  ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή, μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά μέτωπα στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές και κυρίως τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους.

Μάλιστα, εκμεταλλευόμενος ότι "είναι ωραία μέρα σήμερα", όπως είπε στους δημοσιογράφους, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε χρόνο για λίγες χαλαρές στιγμές.

Ο Πρωθυπουργός έκανε περίπατο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τους οποίους (μαζί και με άλλους στενούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θόδωρος Μιχόπουλος), γευμάτισαν σε στέκι του κέντρου του Παγκρατίου. Μάλιστα κατά την βόλτα της, η παρέα του Πρωθυπουργού είχε συνάντηση με τον Καθηγητή Γιώργο Βέλτσο.




"Καυτό-τεστ" ρευστότητας απο Δευτέρα

Το Δημόσιο, μέσα στην εβδομάδα, πρέπει να πληρώσει τις τελευταίες δύο απο τις συνολικά τέσσερις δόσεις του Μαρτίου προς το ΔΝΤ (580 εκ. ευρώ την Δευτέρα και 350 εκ. ευρώ την Παρασκευή), καθώς και να εξοφλήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δις ευρώ που λήγουν την Παρασκεύη 20 του μηνός.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα χρήματα για την δόση στο ΔΝΤ της Δευτέρας έχουν βρεθεί, χωρίς όμως να είναι εξίσου κατηγορηματικά ότι αυτό αφορά και το ποσό που απαιτείται για την Παρασκευή. Ιδαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι πληροφορίες, ότι απο τα 1,6 δις ευρώ των εντόκων που λήγουν στις 20 Μαρτίου, τα 800 εκ. βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών που έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμιούν να τα ανανεώσουν - συμμετέχοντας στην δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ της Τετάρτης, με στόσο την άντληση άνω του 1 δισ. ευρώ- κι ότι θέλουν να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν.

'Ετσι, η δημοπρασία της Τετάρτης παίρνει χαρακτήρα «στοιχήματος», με πολλούς να θεωρούν δύσκολη την πλήρη κάλυψη της, ακόμη και μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού αυτή ήδη έχει επενδύσει πάνω  από 2 δις των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια.

Ως "ασπίδα" ασφαλείας η Κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των Ταμείων που επενδύονται σε ρέπος μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, κάτι που ως σήμερα δεν έχει πράξει, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Alpha. 

Μάλιστα τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για τα διαθέσιμα των φορέων ασφάλισης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. "Ο κ. Βαρουφάκης ελπίζουμε να έχει μπερδέψει τα ταμειακά διαθέσιμα με τα αποθεματικά των ταμείων. Αν όχι, τότε η αναφορά του στα αποθεματικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Περιμένουμε άμεσα διευκρινίσεις" δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.

Την ίδια ωρα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη ότι το χρέος της Ευρώπης είναι αέρας γι΄ αυτό κι η Ελλάδα θα πληρώσει τους δανειστές της …με «αέρα»!

Κανονικά η καταβολή μισθών-συντάξεων

Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων, είπε ότι πλευράς εσόδων ο Φεβρουάριος ήταν ένας καλός μήνας, ενώ τόνισε τι η Κυβέρνηση «δεν έχει  πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων» κι ότι η Νέα Δημοκρατία άφησε άδεια ταμεία, αναφορές που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι δεν έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα, όποιου ύψους.