X

Τι απαντά το Μαξίμου για τα περί «μονομερών ενεργειών»

Αυστηρή απάντηση της  κυβέρνησης στον εκπρόσωπο της ΕΕ στους θεσμούς για τα περί μονομερών ενεργειών αναφορικά με το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ant1news



«Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη», απάντησαν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την σχετική επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, του εκπροσώπου της Κομισιον στους θεσμούς.

«Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», διερωτήθηκαν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, στον κ. Κοστέλο είχε απαντήσει και από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε επιστολή του ο Ντέκλαν Κοστέλο φέρεται να χαρακτηρίζει ως «μονομερείς ενέργειες» την υιοθέτηση των νομοσχεδίων που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ζητά να γίνει πρώτα συζήτηση με τους θεσμούς, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου Πολ Μέισον της βρετανικής τηλεόρασης Channel 4.

H επιστολή Κοστέλο αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε ότι είναι προγραμματισμένο να περάσει αύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πρωτοβουλίες για πολιτικές, μεταξύ των οποίων ο νόμος για τη ρύθμιση (των χρεών) με δόσεις, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε έντονα να έχουμε πρώτα τις κατάλληλες διαβουλεύσεις πολιτικής, μεταξύ άλλων για τη συνοχή με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο.

Αν πράξετε διαφορετικά, θα συνιστούσε μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup που αποτυπώθηκαν στο ανακοινωθέν της 20ής Φεβρουαρίου».