X

Σε πορεία σύγκρουσης δανειστές-κυβέρνηση

Εκρηκτικό το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις να μοιάζουν απειλές.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ούτε έναν μήνα δεν άντεξε, η Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αφού μετά από έναν διάλογο χαμηλών τόνων, που κράτησε περίπου 10 ημέρες, οι δύο πλευρές (Θεσμοί και Κυβέρνηση) «σηκώθηκαν όρθιες» και άρχισαν να κουνούν η μία το δάχτυλο στην άλλη.

Σε μία ένδειξη πυγμής η Ομάδα των Βρυξελλών έφερε την Ελλάδα στο τραπέζι, εναντίον όλων. To έκτακτο EuroWorking Group που οργανώθηκε και εκτελέστηκε εν ριπή οφθαλμού, η ετυμηγορία βγήκε σε λιγότερο από μία ώρα. Όταν το κουδούνι χτύπησε οι δύο πλευρές, είχαν συμφωνήσει, ότι διαφωνούν.

Το κλίμα ήρθε να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ομάδα των Βρυξελλών Ντέκλαν Κοστέλο με επιστολή που έστειλε χθες στο υπουργείο οικονομικών και που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4, Πολ Μέισον. Ο κ. Κοστέλο -μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς των εκπροσώπων από τους τρείς θεσμούς- ζητούσε την ανάκληση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και να μην προχωρήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων, ωσότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές μας.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, υπήρχε και στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, και στο πακέτο των 10 μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε από το τελευταίο Eurorgroup ο Κοστέλο μιλούσε στην επιστολή του για θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου τα οποία έρχονται σε αντίθεση με εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ από την ελληνική Κυβέρνηση να καθυστερήσει την κατάθεση και ψήφιση του που είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοστέλο αναφέρεται και στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες η οποία παίρνει σειρά για ψήφιση αμέσως μετά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ούτε και αυτό είναι αποδεκτό από το Brussels Group.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνει ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου δεν συνάδει με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με την ελληνική Κυβέρνηση και την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια χαρακτηρίζει την κατάθεση του νομοσχεδίου μονομερή ενέργεια και ζητά να ανακληθεί.

Απαντώντας στην επιστολή Κοστέλο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου». Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι η ελληνική πλευρά είναι καλυμμένη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επειδή περιλαμβάνονται και οι δύο στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και στη λίστα Βαρουφάκη προς το Eurogroup.

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου στην επιστολή Κοστέλο

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απαντούσαν επιθετικά στην επιστολή Κοστέλο τονίζοντας ότι «το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη».

Χθες συνήλθε -με πρωτοβουλία των εταίρων μας- , η ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας (Euro working group) για να κάνει μια έως τώρα αποτίμηση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Κατά την συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική και των παραμέτρων που επεσήμανε στην επιστολή του ο κ. Κοστέλο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η ειδική σύμβουλος του υπουργού οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα (ο καθ ύλην αρμόδιος πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ήταν ασθενής) επανέλαβαν και χθες τις θέσεις της Ελλάδας όπως έχουν κατά καιρούς εκφραστεί και η συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μια ώρα.

Απειλές για σενάρια Κύπρου

Έμμεση απειλή για την εφαρμογή ακραίων σεναρίων όπως αυτό της Κύπρου και για την Ελλάδα από τον Ιούλιο εκτόξευσε ο πρόεδρος του Eurorgroup κ. Γκερούντ Ντάϊσελμπλουμ μιλώντας στο Ολλανδικό δίκτυο ΒΝΡ.

Όπως μεταδίδουν Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, o κ. Ντάϊσλεμπλουμ ανέφερε πως η αναζήτηση πιθανών σεναρίων για προβληματικές χώρες έχει σχεδόν τελειώσει. «Σκεφτείτε την Κύπρο» σημείωσε. "Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις εκροές για ένα διάστημα, οι κεφαλαιακές εισροές και εκροές υπόκεινταν σε μια σειρά προϋποθέσεις και οπότε όλων των ειδών τα σενάρια είναι πιθανά" τόνισε.

Πάντως επανέλαβε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης Όπως είπε οι πιο σκληρές περικοπές στην ελληνική οικονομία είναι ήδη παρελθόν . «Έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως μπορούν να αρχίσουν την αποπληρωμή των κρατικών χρεών. Το σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση του προϋπολογισμού εντός γραμμής και να μην αφεθεί να χειροτερεύσει» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurorgroup

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάϊσελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας .Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Έκκληση στους εταίρους της Ευρωζώνης, να μεταχειρισθούν ισότιμα την Ελλάδα και να τη βοηθήσουν να σταματήσει το μαρτύριο του Σισύφου, κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με επιστολή τους στην εφημερίδα Financial Times (συν-συγγραφείς είναι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσκαλώτος).

Στην επιστολή, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας με τίτλο: «Το μόνο που ζητάμε είναι να δώσει η Ευρώπη στην Ελλάδα μία ευκαιρία» και υπότιτλο: «Διακινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μία ολόκληρη γενιά σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα», τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην Ευρώπη, αλλά ίση μεταχείριση.

Στην επιστολή επισημαίνονταν η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και το γεγονός ότι η κρίση είχε ασύμμετρες επιπτώσεις για το Νότο και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης ο οποίος όπως τονίζεται είναι αθέλητες , αλλά θετικές επιπτώσεις.