X

Ομοβροντία σκληρών μηνυμάτων πριν από την συνάντηση για την Ελλάδα

Πότε λέει η Μέρκελ ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα. Τι λέει ο Γιούνκερ για ώθηση της χώρας σε Grexit. Πού εστιάζει ο Σουλτς. Διαδοχικά ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ πριν απο την βραδινή επταμερή.

Ant1news

Αυστηρά μηνύματα στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της κρίσιμης επταμερής συνάντησης που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή των κκ  Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, απόφαση της τελευταίας στιγμής αποτελεί η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές επαφές τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν από την επταμερή συνάντηση. Το κλίμα  στη συνάντηση, που πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από το τετ α τετ Τσίπρα με την Μέρκελ στο Βερολίνο,  αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να εμμένουν στις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας, που  προσέρχεται στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα του τον Γιάννη Δραγασάκη, έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε πιέσεις που στόχο έχουν να την εξαναγκάσουν σε υπαναχώρηση έναντι του προγράμματός της και σε υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Όμως και η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις της, καθώς σε νέες της δηλώσεις σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1, είπε ότι δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη και τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν.

Σε ακόμα πιο αυστηρό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί την Ελλάδα ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, τονίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι "επικίνδυνη", ενώ εκτίμησε ότι χρειάζονται βραχυπρόθεσμα δύο έως τρία δισεκατομμύρια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ουδείς επιθυμεί το Grexit και οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων.

Για άμεσο πρόβλημα ρευστότητας εάν δεν βρεθεί λύση με τους εταίρους έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε δηλώσεις του χθες, επισημαίνοντας πως «έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους».