X

Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, το μήνυμα Τσίπρα

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με ρευστότητα και καταθέσεις, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι "όλοι έχουμε ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία".

Ant1news



Σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο Κορυφής.

«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία. «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία», διεμήνυσε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη σύνοδο και στην επταμερή βάλαμε στο τραπέζι και προστατεψαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ανέφερε και επισήμανε ότι η πολιτική συζήτηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα  μόνο η συγκέντρωση τεχνικών στοιχείων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. «Οχι μονο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι, αλλα και πεπεισμένοι οτι υπαρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός οτι οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς», δήλωσε και έκανε λόγο για ζεστό και φιλικό κλίμα, αλλά και ουσιαστικό.



Βασική αρχή της διαβούλευσης είναι να προσπαθεί ο ένας να καταλαβαίνει τον άλλο. Βασικό είναι η ειλικρίνεια. Υπήρξε αλληλοκατανόηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διάφορες ή λύσαμε τις διάφορες. Όπως είπε και η κ. Μερκελ καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητάνε άλλοι για εμάς, επισήμανε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα καταθέσουμε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και μετά θα πάει στο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων.

Αναφερόμενος στις «Κασσάνδρες» που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας, επισήμανε και προειδοποίησε όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα «τελείωσαν» και αναφερόμενος στις εξελίξεις έκανε λόγο όχι μόνο για μία επιτυχία για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.





Ξεχάστε τα προηγούμενα της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, είπε χαρακτηριστικά και απέκλεισε για παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στα νησιά και στον τουρισμό. «Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Γι' αυτούς που τόσα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. Ήδη χθες νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές. Και ζήτησα χθες την υποστήριξη των εταίρων μας. Απο τη λίστα Λαγκάρντ μόνο 25 έχουν ελεγχθεί. Αυτό είναι σκάνδαλο», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια σειρά από δράσεις για να εντοπίσει τη συστηματική φοροδιαφυγή από περιπτώσεις καταθετών που το ύψος των καταθέσεών τους δεν αντιστοιχεί με το πόθεν έσχες τους. Εκτιμάται ότι από την προσπάθεια γρήγορου εντοπισμού αυτών των περιπτώσεων μπορούν να εξοικονομηθούν για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Είπε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και «θα μας δώσουν τη δυνατότητα στο τέλος της χρονιάς να έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015, γύρω στο 1% με 1,5%». Ανέφερε, δε, ότι αν δεν υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.



Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μια κόντρα ελληνογερμανική, αλλά μια πολιτική κόντρα, μια πολιτική σύγκρουση και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης προς τον Υπουργό Οικονομικών. «Η θέση του υπουργού Οικονομικών ειναι μια δύσκολη θεση. Υπήρχε μια προσπάθεια αποδόμησης του Γιανη Βαρουφακη. Η κυβερνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών. Στο περιθώριο μπορούν να τίθενται κάποια θέματα για δημοσιεύματα, αλλα προφανώς πολιτικά δεν θα μπορούσε κανεις να μου θέσει τέτοιο θέμα, οπως δεν θα μπορούσα να το κάνω και εγώ στον Ολάντ ή στη Μέρκελ», σημείωσε.






Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, επισήμανε ότι «ο κ. Ντράγκι δεν ειναι πολιτικός. Έχει θεσμική ιδιότητα. Δεν μπορούσε να δωσει υποσχέσεις και να εμπλακεί στην πολιτική συζήτηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ωστόσο σημείωσε ότι μετά τη συζήτηση αυτή βγήκε πολύ πιο αισιόδοξος.

Ακόμη προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει η συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.