X

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Μέρκελ στο Βερολίνο

Τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην Άγκελα Μέρκελ. Στο τραπέζι και οι διμερείς σχέσεις.

Ant1news

Θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, την πορεία της ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών το κλίμα στις δύο πρωτεύουσες έχει αποφορτιστεί και έτσι οι δύο ηγέτες θα μπορούν να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης και χωρίς πίεση, κάτι που επισημαίνει και ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα το πρωί περίπου στις 11 π.μ. από την Αθήνα. Στις 5 μ.μ. τοπική ώρα θα του αποδοθούν τιμές από άγημα έξω από την Καγκελαρία και στην συνέχεια ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ θα έχουν μεταξύ τους συνάντηση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ θα κληθεί να απαντήσει, με ξεκάθαρο τρόπο, εάν επιθυμεί να κρατήσει τη χώρα σε τροχιά ευρώ. Από το μήνυμα που θα λάβει η κα. Μέρκελ και με διάθεση συνεργασίας, θα κινηθεί στο παζάρι που θα ξεκινήσει με κύριο μενού τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμμαχος της Γερμανικής πλευράς, το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει, (έστω και κατά πολλούς αναποτελεσματικά), μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Απέναντι στις πιέσεις της Καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Επίσης θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει το «γερμανικό δρόμο» στη διαδικασία συλλογής φόρων, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών, κάτι που και η Γερμανία δεν το βλέπει αρνητικά.

Παράλληλα αναμένεται να θέσει το θέμα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, ώστε να ντυθεί η προσπάθεια για επαναπροσέγγιση των διμερών σχέσεων με ένα μανδύα νέας αξιοπιστίας, αλλά και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής σελίδας στο πολιτικό σύστημα.