X

«Φωτιές» από την κυβερνητική «απειλή» για στάση πληρωμής χρέους

Που και πότε αναφέρθηκε τέτοιο ενδεχόμενο. Για «αυτοκτονία» και παιχνίδι με το «γαϊτανάκι της ρήξης» κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Τι απαντά το Μαξίμου.

Ant1news

Νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό πυροδότησε η αναφορά, σε απολογιστικό σημείωμα της Κυβέρνησης, για τους πρώτους δύο μήνες της στην εξουσία, ότι η χώρα θα σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις προς τους δανειστές της, αν δεν αρχίσει η εκταμίευση των καθυστερούμενων από το 2014 δόσεων των πιστωτών προς την Ελλάδα.

Το απόσπασμα που άναψες φωτιές, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Αυτή η αναφορά, δύο ημέρες μετά τον χρησμό του Γιάνη Βαρουφάκη που ζήτησε την στήριξη των πολιτών «και μετά την ρήξη» και ώρες μετά από την ανάλογη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «είμαστε έτοιμοι για ρήξη», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι «η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή», κάνοντας λόγο για «κωμωδία της υπερήφανης διαπραγμάτευσης».

Σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το επικίνδυνο "γαϊτανάκι της ρήξης"», χαρακτηρίζοντας παραδοξότητα την απειλή για στάση πληρωμών «λίγες μέρες μετά τις συναινετικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ στο Βερολίνο».

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να «υποβαθμίσουν» το θέμα, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στο πλαίσιο «καταγραφής της πορείας της διαπραγμάτευσης. Το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης», προσθέτοντας με ένταση ότι «αφορά το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια μακροσκελή δήλωση του, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι με τις παλινωδίες του βάζει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε ότι με την στάση της, «η Κυβέρνηση ζητά απο τους δανειστές να εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο».