X

Ο Τσίπρας ζήτησε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων στο Brussels Group ο πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Ant1news

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων και η πορεία των διαπραγματεύσεων βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδριάζει αυτήν την ώρα υπο τον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Πολιτική Γραμματεία ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσε τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Κι όλα αυτά ενώ οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται "σκοντάφτοντας" σε αρκετά θέματα, με το χρονοδιάγραμμα να είναι εξαιρετικά ασφυκτικό. Οι διαφωνίες των δύο πλευρών έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και ΦΠΑ.

Παρ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνηση να συγκρουστεί με τη διαπλοκή και όχι με την Ευρώπη ενώ παράλληλα και εκείνος προσωπικά απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων.

Κοινοτικές πηγές χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις εποικοδομητικές κι όπως αναφέρουν οι διαβουλεύσεις προχωρούν προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group  μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Eurogroup, όπως όλα δείχνουν, πάει ακόμα πιο πίσω. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας αλλά είναι πιθανότερο να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.