X

Τσίπρας: Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αποκάλυψε  τι είπε στους συναδέλφους του για την Ρωσία στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής. Επιθυμεί ένα νέο επίπεδο στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Ant1news

Αντίθετος με τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να φέρει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια σημαντική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια αυτές οι σχέσεις υπέστησαν ένα πλήγμα καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν είχαν κάνει αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν για να αποφευχθεί αυτή η παράλογη πολιτική των κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, εν τω μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία», δήλωσε.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι που έπληξε, όπως είπε, σοβαρά την ελληνική οικονομίαός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του υπενθύμισε ότι μόλις ανέλαβε την εξουσία, έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, «ο οποίος σχεδόν θεώρησε δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».



«Επικοινώνησα με τον ίδιο και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης, και τους είπα: Μη νομίζετε ότι η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε προτού λαμβάνετε τις αποφάσεις», δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Υποστηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι «μια αδιέξοδη πολιτική», και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της διπλωματίας. «Πιστεύω ότι η επίτευξη των συμφωνιών στο Μινσκ είναι σημαντική. Θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως κατά την πρώτη του συμμετοχή στην Σύνοδο της ΕΕ στις 19-20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους πρωθυπουργούς και στους επικεφαλής των κρατών: «Πείτε μου πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με την Ρωσία στην αντίθετη πλευρά ή με την Ρωσία στη διαδικασία ενός διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας «δεν έλαβα απάντηση από πολλούς από αυτούς. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι σαφής. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την Ρωσία».