X

Αλλαγή πλεύσης από το Μαξίμου – Δεν θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σκληρό «μπρα ντε φερ» στο Euro Working Group και νέο ορόσημο το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Ρευστότητα από κάθε πιθανή πηγή αναζητά η κυβέρνηση.

Ant1news

Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία για την επίτευξη συμφωνίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές, ενώ φαίνεται πως δεν επιδιώκεται πλέον από ελληνικής πλευράς σύγκλιση έκτακτου Eurogroup. Αναμένεται, ωστόσο, σκληρό «μπρα ντε φερ» στο Euro-working Group την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε πολιτική διαπραγμάτευση για να κλείσουν ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.

Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις έχει προχωρήσει, μετά και την κατάθεση της νέας λίστας από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα και με την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού  Spiegel, το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους φαίνεται να βελτιώνεται αισθητά.

Την διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ωστόσο, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί, ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα και πολιτικής απόφασης.

Υπαινιγμούς για δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές, πάντως, άφησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά» και συμπλήρωσε: «Τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα».

Ρευστότητα αναζητεί η κυβέρνηση

Ρευστότητα από κάθε πιθανή πηγή αναζητεί η κυβέρνηση, με τελευταία προσπάθεια να αποσπάσει πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανακάλεσε τελευταία στιγμή απόφαση μέσω της οποίας επιχειρούσε να αποσπάσει τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους οι περιφέρειες προκειμένου να πληρώσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται τροπολογία που θα διευκολύνει τα διοικητικά συμβούλια όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης –με στόχο κυρίως τις ΔΕΚΟ– να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους (repos) τα διαθέσιμά τους. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί μεταφορά της πληρωμής διαφόρων υποχρεώσεων του κράτους, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από τον Απρίλιο σε μεταγενέστερη περίοδο.

Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διερευνά κάθε πιθανή επιλογή για να επεκτείνει τη ρευστότητα του Δημοσίου και να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Απριλίου. Πρώτος σταθμός είναι η Τετάρτη, όπου το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας και ακόμα δεν είναι βέβαιο εάν θα καλυφθούν ή όχι. Την Πέμπτη, η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ εκείνες τις ημέρες θα πρέπει να καταβάλει και μισθούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα έντοκα γραμμάτια της Τετάρτης καλυφθούν χωρίς πρόβλημα, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λεττονίας.