X

Τσίπρας: Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει τις χωρες. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Πούτιν: Θα συμμετάσχουμε στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ant1news

Ουσιαστικές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν  στην κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί από τον κοινό αγώνα των λαό της Ελλάδας και της Ρωσίας, σχέσεις που τα τελευταία χρόνια, όπως είπε βρίσκονται σε ύφεση. «Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη, και έχει αδιαπραγματεύτο δικαίωμα να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους του διεθνής οργανισμούς που συμμετέχουμε».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο συζήτησαν για το πώς μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία. Πως μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα αγροτικά προϊόντα, πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις και πως θα αυξηθεί ο τουρισμός, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας .

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση που είχε τεθεί στον Ρώσο Πρόεδρο σχετικά με ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει τις χωρες και να ζητάει την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος».

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η χώρα μας μπορεί να έχει χάσει οικονομική δύναμη, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ακόμη η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη λογική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως «θα καταβάλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο των χωρών στο προηγούμενο επίπεδο», ενώ όπως είπε «έχουμε συμφωνήσει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασίας στο επίπεδο της ενέργειας».

Παράλληλα, όπως είπε συζήτησαν για τις προοπτικές της υλοποίηση του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς  του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.  «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» κατά τον Ρώσο πρόεδρο. Όπως ανέφερε και ο ίδιος τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν Ελλάδα και Ρωσία συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας. Στον τομέα των επενδύσεων ο Πούτιν επισήμανε τις διαπραγματαεύσεις που διεξάγουν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης. Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς».

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, ενώ όπως είπε ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν η συζήτηση στράφηκε και γύρω από τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για μία χώρα της ΕΕ. Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο", τόνισε ο κ. Πούτιν.

Αναφέρθηκε και για το «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» που θα πραγματοποιηθεί το 2016 και όπως είπε «θα συμβάλουμε από κοινού στον εορτασμού αυτής της επετείου».  Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και οι επαφές στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πέρσι πάνω από 900.000 ρώσοι επισκέφτηκαν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αναλυτική και εποικοδομητική συζήτηση.

Υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία τον Αλέξη Τσίπρα και η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4.

Αμέσως μετά τη συνάντηση και πριν οι δύο άντρες δώσουν συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα.

Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:

- Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

- Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

- Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες