X

Η επόμενη ημέρα από τη Μόσχα

Πολλαπλά μηνύματα εστάλησαν από τον Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία.

Ant1news

Πολλούς αποδέκτες είχαν τα μηνύματα που έστειλε ο Πρωθυπουργός από τη Μόσχα. Προς αυτούς που πήραν «στραβά» το ταξίδι του στη Ρωσία, έκανε σαφές ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι ένα μέρος του ευρύτερου προβλήματος της κρίσης στην Ευρωζώνη και μόνο μέσα στα πλαίσιά της μπορεί να λυθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «πολλοί ανησυχούν για την Ελλάδα και ενδεχόμενο Grexit, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή στην Ευρωζώνη. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινό πρόβλημα επομένως θέλουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια κοινώς ωφέλιμη συμφωνία τόσο για την Ελλάδα οσο και για την Ευρωζώνη», είπε , εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπερισχύσουν η λογική και η καλή πρόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θέλει να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Οι επαφές που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν, έχουν στόχο μέσα από μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να κάνουν την Ελλάδα κόμβο επενδύσεων, μεταφορών, διασυνδεσιμότητας, μεταφορών και εμπορίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι παραπάνω κινήσεις, αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες εντός της Ευρωζώνης.

Στο Μαξίμου φαίνεται πως γνωρίζουν καλά και τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν στο δρόμο, με τις πρώτες αχνές αντιδράσεις να περιορίζονται σε αιχμηρές δηλώσεις, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν σχετικά με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, πως μπορεί η Ευρώπη να έχει άμεση ανάγκη από ενέργεια, όμως «κάποιοι δεν θέλουν, όμως ο αγωγός να περάσει μέσα από την Ελλάδα θέλοντας να παραμείνει ένα φθηνό οικόπεδο».

Παράλληλα, εκτός του νομοθετικού έργου, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στον τομέα αυτό, κύκλοι του Μαξίμου εντόπισαν δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, μέσω της συμφωνίας που υπεγράφη για την ίδρυση ελληνο-ρωσικών μονάδων, που με έδρα τη Ρωσία θα απορροφούν κάποια αγροτικά προϊόντα.

Η ικανοποίηση πάντως, του Πρωθυπουργού από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του, έγινε εμφανής και από το post που έκανε στο Facebook κατά την επιστροφή του