X

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ που κρίνει τις διαπραγματεύσεις

Η ελληνική οικονομία και οι διαπργματεύσεις με τους θεσμούς είναι το βασικό θέμα της συνάντησης. Τι στάση θα κρατήσει ο πρωθυπουργός.

Ant1news

Νέα συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες.

Το θέμα που θα κυριαρχήσει στο νέο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ είναι αυτό της ελληνικής Οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Η συνάντηση αυτή , που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, πραγματοποιείται με αμοιβαία βούληση  και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχει βούληση από την ελληνική πλευρά, να γίνουν τα σημαντικά βήματα για τον αμοιβαίο συμβιβασμό και την αμοιβαία επωφελή λύση, και να δοθεί γρήγορα η λύση.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο θα γίνει στις 14.30 μετά το μεσημέρι.

Το ραντεβού γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς έχει προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, που έγινε χθες, με βασικό θέμα την εξέταση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Σάββατο στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Brussels Group. 

Θα ακολουθήσει, την Παρασκευή, το άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας όπου επίσης το ελληνικό θέμα θα είναι κυρίαρχο στην ατζέντα, χωρίς ωστόσο να αναμένονται οριστικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά την τηλεδιάσκεψη του EWG κοινοτικές πηγές δήλωναν ότι υπάρχει θετική αλλαγή στάσης από την ελληνική πλευρά  και η συζήτηση που γίνεται είναι πιο ουσιαστική και πιο σοβαρή. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι στο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση και ότι στόχος είναι το Eurogroup  του Μαΐου.

Παράλληλα, θεωρούν σχεδόν ανέφικτη την επίτευξη συμφωνίας πριν τις 30 Απριλίου, που είναι η προθεσμία που είχε δώσει το Eurogroup  της 20ης Φεβρουαρίου για να συμφωνήσουν οι ελληνικές αρχές με τους θεσμούς σε έναν ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.