X

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Μήνυμα για επίσπευση μεταρρυθμίσεων απο την Καγκελάριο. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τις ελληνικές δεσμεύσεις και το "ξεκλείδωμα" της χρηματοδότησης. Ραντεβού και με τον Ολάντ.

Ant1news

Κρίσιμο τετ α τετ, διάρκειας περίπου μίας ώρας, για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την εξεύρεση λύσης είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μερκελ, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Πρωθυπυοργός ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Βερολίνου, καθώς όπως τονίζει ανώτατη κυβερνητική πηγή, η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πράξη το 70%.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην Καγκελάριο, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα δημιουργηθεί πρόβλημα μετά τις 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στην Άγκελα Μερκελ στη σημερινή συνάντηση: "Εγώ έκανα όσα σου είπα. Κάνε και εσύ ότι μου είπες".

Απο την πλευρά της, η Καγκελάριος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να επισπευστούν οι μεταρρυθμίσεις απο ελληνικής πλευράς κι ότι παραμένει ως μοναδικό σενάριο επί του οποίου όλοι εργάζονται, να ισχυροποιηθεί η ελληνική οικονομία, παραμένοντας στην ζώνη του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του Μαξίμου απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού απέναντι στην Άγκελα Μέρκελ , τόνιζαν πως: «Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

Εν τω μεταξύ, για μεγάλη πρόοδο στο euro working group κάνει λόγο η κυβερνητική πηγή, ενώ σημείωσε ότι και στο αυριανό Eurogroup περιμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα καταγραφεί ώστε να υπάρξει συμφωνία. Πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup, τόνισε. 

Απέδωσε τις αντικρουόμενες δηλώσεις των ευρωπαίων σε πιέσεις που ασκούνται, ενώ σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα είπε ότι αν η επιλογή των εταίρων είναι η ρήξη τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς είναι πολύ κοντά, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν μας χώριζε άβυσσος τότε θα ήταν πιο πιθανά αυτά τα σενάρια. Εάν όμως οι εταίροι ήθελαν τη ρήξη θα το είχαν κάνει αυτό από τις 28 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις» επισήμανε.

Το Βερολίνο πάντως από την πλευρά του φαίνεται ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης των δυο ηγετών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες η εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δεν επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ, σημειώνοντας πως έμαθε γι αυτό από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από την γερμανική πλευρά είναι ότι το τετ α τετ θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου και θα διαρκέσει μόλις οκτώ λεπτά.

Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.