X

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ

Αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Οι φόβοι κι οι προειδοποιήσεις Δραγασάκη. Πίεση από την αποκάλυψη μελέτης του ΔΝΤ για Grexit.

Ant1news



Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με φόντο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία τους εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών, ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχαν και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι δύο τελευταίοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, γνωστοποίησαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων».

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει τέλος στο βασανιστικό και αποπροσανατολιστικό, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, «σκωτσέζικου ντους» από τους εταίρους, με τα καλά λόγια των ηγετών στον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη και την σκληρή στάση των υπουργών οικονομικών τους και το «μίνι-βατερλώ»  στην Ρίγα την Παρασκευή, επιχειρώντας να δώσει η ίδια διέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλος στόχος είναι να εκτονωθεί η ασφυκτική πίεση από την έλλειψη χρόνου και ρευστότητας, την οποία πολλαπλασίασε η δημοσίευση από το Spiegel, ενός non-paper του ΔΝΤ, με ημερομηνία Μαρτίου, στο οποίο υπήρχε πλήρης ανάλυση για τις συνέπειες και την αντιμετώπιση μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αυξημένο κίνδυνο για Grexit βλέπει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που αναφέρει σε εσωτερική της έκθεση πως τα προβλήματα ρευστότητας, η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο.

Σε «διαρκή συνεδρίαση» το BG

Το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούν τα μέτρα που μπορούν να «σηκώσουν» οι ελληνικές κόκκινες γραμμές και τα οποία η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα θέσει επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας και τις, από Τετάρτη, δια ζώσης συνεδριάσεις του Brussels Group, επιδιώκοντας να αποτελέσουν «κλειδιά» που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια συμφωνία το ταχύτερο, σε κάθε περίπτωση πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαίου για τον ELA, όπου μετά τις προειδοποιητικές βολές Ντράγκι, η Αθήνα φοβάται εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις για την παροχή ρευστότητας.

Στον απόηχο της συνέντευξης του Γιάννη Δραγασάκη στην Αυγή, όπου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  ανέφερε ότι χωρίς άμεση επίτευξη συμφωνίας, «η Κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να πάρει μέτρα που τώρα προσπαθεί να αποφύγει», το απόγευμα της Κυριακής βρήκε το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα «νέα» μέτρα

Σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος παίρνει το παιχνίδι επάνω του, αφήνοντας κατά μέρος, χωρίς επισήμως να «αδειάζει» τον Γιάνη Βαρουφάκη, που σφυροκοπείται από διεθνή ΜΜΕ και ομολόγους του – στους οποίους απάντησε με ένα ρητό του Ρούσβελτ - αναλύθηκαν όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου τις προσεχείς εβδομάδες, τα λεφτά που υπάρχουν και αυτά που αναμένεται να μπουν στο Δημόσιο Ταμείο και κυρίως τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, όπως διαμορφώθηκαν μετά από το Eurogroup και το Ecofin της Ρίγας.

Αυτό που αναζητήθηκε μετ΄ επιτάσεως, είναι τα μέτρα που θα ικανοποιήσουν τους εταίρους, θα ξεμπλοκάρουν την διαπραγμάτευση και θα οδηγήσουν σε συμφωνία κι επομένως επανέναρξη χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει των πληροφοριών, αυτά που προκρίνονται μέχρι στιγμής (μετά την «συμφωνία» για τις αποκρατικοποιήσεις, το αυστηρότερο κυνήγι της φοροδιαφυγής, την μετατροπή της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή κ.α.) είναι:

- ο περιορισμός της παροχής πρόωρων συντάξεων.
- η περικοπή των υψηλότερων επικουρικών συντάξεων.
- η επιβολή Φόρου Πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία (ως υποκατάστατο της αύξησης ΦΠΑ).

Η Αθήνα θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, αμοιβαία «αναβολή» της επιμονής και των δύο πλευρών για τα εργασιακά, μεταθέτοντας για αργότερα το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, υπό τον όρο να ...αποσύρουν και οι δανειστές την πίεση τους για άμεσες, νέες παρεμβάσεις.

Ο νέος γύρος πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα και η διάθεση του να γίνουν βήματα προόδου ώστε να υπάρξει συμφωνία, απομακρύνουν – τουλάχιστον προς το παρόν – τα σενάρια διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή ακόμη περισσότερο πρόωρων εκλογών, οι οποίες όπως και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δήλωσε σήμερα «αυτήν την στιγμή, δεν συμφέρουν την χώρα».

Η πίεση για την Ελλάδα κορυφώνεται από τα απανωτά «χτυπήματα» μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, όπως του Guardian, που αναφέρει ότι «αυτήν την φορά είναι αληθινός ο κίνδυνος ενός Grexit».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι «αντίθετες» φωνές, όπως αυτή του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος υποστηρίζει ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο δεν την φέρει η Ελλάδα αλλά οι δανειστές της.

Το «παιχνίδι» μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της, καθώς και το «μπαλάκι» της απόδοσης ευθυνών, περιγράφει την ίδια ώρα αρθρο του πρακτορείου Reuters.

Μέσα σε αυτό το φόντο, το Ποτάμι επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Είναι θλιβερό να διαπιστώνουν οι 'Έλληνες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν 18 Υπουργοί στη μια πλευρά του τραπεζιού και ένας μόνος του στην άλλη. Και μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να το εξέλαβε ως προσωπικό μίσος όλων των υπολοίπων υπουργών εναντίον του, όμως ξεχνάει ότι δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά τη χώρα, η οποία εμφανίζεται “μόνη στη γωνία” έχοντας κόψει τις γέφυρες ακόμη και με παραδοσιακούς της συμμάχους», σημειώνει το Ποτάμι και ζητά μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει τη θέση μας στην ευρωζώνη.