X

Βούτσης: δεν μπορεί να συνεχιστεί το "μεροδούλι-μεροφάι"

"Λάβρος" για την τακτική των εταίρων σε ότι αφορά την ρευστότητα ο Υπ. Εσωτερικών. Άφησε ανοιχτό, υπό προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση περιείχε η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στην παρουσίαση του πρώτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, την επαναπρόσληψη απολυμένων και διαθεσίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτό αποτελεί ένα μικρό ποσοστό αποκατάστασης των «αδικιών», συμπληρώνοντας εμφαντικά “δεν δεχόμαστε όμως να μπαίνουν σκιές, σε αυτό που κάνουμε τώρα, που είναι ένα ποσοστό. Δεν είμαστε Κυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης, υπό προθεσμία και υπό κηδεμονία δράσης. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, γι αυτό είπα και ο νοών νοείτο».

Αναφερόμενος στα σενάρια διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι, τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε, υπό πολλές προϋποθέσεις, κάποια διέξοδο, αναφέροντας ωστόσο χαρακτηριστικά ότι «αν δεν προκύψει μια πρόδηλη διάσταση με το λαϊκό αίσθημα, είναι σαφές ότι θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές μας να τις ξετυλίξουμε στη διάρκεια αυτής της συνταγματικής διορίας, αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις».

Πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους, τονίζοντας με γλαφυρό τρόπο ότι δεν επιτρέπεται παράταση στο αδιέξοδο της ρευστότητας, λέγοντας «δικιά μας πρόθεση είναι να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία τώρα και μια ακόμη πιο μεγάλη και πιο έντιμη το καλοκαίρι. Και όχι μεροδούλι, μεροφάι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί «να ξύνουμε απο ΄δώ και από ΄κει για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει νόημα η χώρα να πάρει μια ανάσα για στάγδην πληρωμή μισθών και συντάξεων, αν δεν μπορείς να κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε ότι τώρα μπαίνουν τα λιθαράκια για μια μεγάλη συμφωνία, την οποία σύνδεσε με το ζήτημα του χρέους, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί χωρίς 10-12 δι, και χωρίς παγωμένα τοκοχρεολύσια να κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση» .

Δεν «βλέπει κάλπη» ο Κατρούγκαλος

Την  αισιοδοξία Βούτση, για συμφωνία με τους εταίρους, συμμερίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος απορρίπτοντας ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος, είπε ότι «η μη συμφωνία δεν συμφέρει κανέναν», τονίζοντας ότι μια τέτοια κατάσταση θα έχει μόνο «χαμένους», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει στο DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ρήξη, αλλά ο συμβιβασμός, άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος. Αυτή είναι η εντολή που δεχτήκαμε».

Σε ότι αφορά τα επικριτικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «όλος αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε το αν ο υπουργός οικονομικών θα έχει μέσα ή έξω από το παντελόνι το πουκάμισό του, αλλά τις πολιτικές που εκπροσωπεί»

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς τις προβλέψεις για την μονιμοποίηση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την «Κάρτα του Πολίτη».

Όπως πολλάκις τόνισαν οι κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος, η αποκατάσταση των υπόλοιπων «αδικιών» θα έρθει με τις διατάξεις του δεύτερου νομοθετήματος που ήδη επεξεργάζονται, το οποίο θα περιλαμβάνει τα νέα συστήματα αξιολόγησης προσωπικού και επιλογής προϊσταμένων».