X

Τσίπρας: Υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για υφεσιακά μέτρα

Το θέμα των συντάξεων και των ομαδικών απολύσεων τα αγκάθια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Στήριξε Βαρουφάκη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ant1news



«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό» και στο Star, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πάνω στο τραπέζι προτάσεις για υφεσιακά μέτρα από τους εταίρους.

Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί υπάρχει ακόμη το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαφωνίες και στα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών. Θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους εταίρους, αλλά θα το κάνουμε, σημείωσε σχετικά, λέγοντας ότι «εκεί έχουμε διαφωνίες».

Το ασφαλιστικό θα το βρούμε μπροστά μας, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όμως διερωτήθηκε: «πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λύσει αυτό θέμα σε μία ενδιάμεση συμφωνία;». Όπως είπε, «η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει εμάς και τους πιστωτές» ώστε να «μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και μετά να συζητήσουμε τα δύσκολα».

«Τα δύσκολα δεν είναι μόνο για εμάς είναι και για τους άλλους», πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε σε πρώτη φάση να βάλουμε στο τραπέζι αυτά στα οποία συμφωνούμε και τα «αγκάθια» να τα συζητήσουμε αργότερα, είπε, τονίζοντας ότι κάποιοι επαναφέρουν τα «αγκάθια». Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας και τον Γιάνη Βαρουφάκη και παρέσχε πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του Πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος στην Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι έχει διαφανεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση. Η κα Μέρκελ έχει να διαχειριστεί δύο καυτά θέματα για την πορεία Ευρώπης και το δικό της πολιτικό μέλλον: τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία και τη συμφωνία με την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την Μέρκελ και την Ευρώπη, αλλά και για εμάς».

Βρίσκεται εγκλωβισμένη στην πολιτική της αδυναμία να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο, είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα επικρατήσει η λογική.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας έντιμος συμβιβασμός, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, αποκλείοντας ταυτόχρονα τις πρόωρες εκλογές.