X

Εκτός ατζέντας του υπουργικού το πολυνομοσχέδιο

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η κυβέρνηση, ωστόσο διαμηνύει ότι εμμένει στις «κόκκινες γραμμές».

Ant1news

Η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussels Group και τονίζει ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα ξεφεύγει από αυτά τα όρια.

Ωστόσο, δεν συζητείται τελικά στο υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο για το κλείδωμα της συμφωνίας με τους εταίρους, όπως αρχικά αναμενόταν. Η απόφαση αυτή πιθανόν αποτελεί τακτική της κυβέρνησης, προκειμένου να μην ανοίξει τα χαρτιά της άμεσα.

Η ξαφνική αυτή εξέλιξη φέρνει στην επιφάνεια αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν μετά τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείδωνε η λύση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνονται τέσσερις φόροι, που όμως δεν αποκλείεται να αλλάξουν ή να «διορθωθούν».

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, τονίζουν ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ». «Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να βγει μετά τον Ιούνιο στις αγορές, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Ευελπιστούμε ότι η διαπραγμάτευση θα εξομαλύνει την κατάσταση και θα μιλάμε για τη μετά τον Ιούνιο ανάκαμψη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε σήμερα και το κυβερνητικό συμβούλιο με βασικό θέμα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investment / EFSI), γνωστό και ως «σχέδιο Γιούνκερ».