X

Για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις συνομίλησαν Τσίπρας και Γιούνκερ

Σύγκλιση απόψεων για ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι και το συνταξιοδοτικό.

Ant1news



Τηλεφωνική επικοινωνία για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους, κατά τη συνομιλία τους κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία, προσθέτουν, έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group, συμφώνησαν οι δύο άνδρες.