X

Τσίπρας: Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα συμφωνία

Την καταγραφή σημαντικής προόδου επιθυμεί η κυβέρνηση στο αυριανό Eurogroup ως μήνυμα προς την ΕΚΤ. Συμφωνία μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.

Ant1news

Καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα επιθυμεί η κυβέρνηση, στο αυριανό Eurogroup, προκειμένου να σταλεί ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα προς όλους για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00, ότι η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής.

Μπορεί ακόμα να μην έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα υπάρξει αυτή η καταγραφή, που αποτελεί το ζητούμενο για να δοθεί ένα σήμα, ώστε να σταματήσει ο χρηματοπιστωτικός στραγγαλισμός...

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι. «Αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας εξακολουθούν πάντως να αποτελούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό αλλά και ο ΦΠΑ.

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα . Ενημέρωση έγινε και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αυριανό Eurogroup εκτός της ex officio συμμετοχής του Γιάνη Βαρουφάκη, θα είναι παρόν και ο Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα στην Αθήνα, αναφέρουν ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ιδιαίτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκακ Σόιμπλε από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις.



Στο μεταξύ, εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι είμαστε αισιόδοξοι, η κυβέρνηση προχωρά καλά, έχουμε φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσουμε.