X

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Αντικρουόμενες φωνές ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά.

Ant1news

Διχασμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε ο,τι αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές.

 Το πρωί μιλώντας στον ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1 ο Αλέξης Μητρόπουλος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος .

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μονόδρομο» το δημοψήφισμα καθώς όπως είπε είναι απαραίτητο για να ενισχύσει περισσότερο η κυβέρνηση την ισχυρή  νωπή λαϊκή εντολή.

«Το δημοψήφισμα θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική δύναμη της πατρίδας μας» πρόσθεσε καθώς όπως είπε «οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται αλλά εκβιάζουν και θέτουν τελεσίγραφα» .

 Σε διαφορετική γραμμή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα». «Η χώρα χρειάζεται λύσεις και όχι κάλπες» ανάφερε συμπληρώνοντας πως «ακόμα και μια σχετικά μέτρια ικανοποιητική συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη και για τους δανειστές και για την Ελλάδα».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «υπερόπλο» στα χέρια της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν σκληρύνει τη στάση τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Mega, είπε ότι «είμαστε σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές για λόγους ουσίας ή επικοινωνιακούς έχουν σκληρύνει. Έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών της διαπραγμάτευσης».

«Αν φτάσουμε στο “αμήν” ας πάμε σε δημοψήφισμα», είναι η άποψη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «η κάλπη που ζωγράφισε ο Τσίπρας στη Βουλή, όπως την είδα μου μοιάζει περισσότερο με κάλπη δημοψηφίσματος και όχι με κάλπη εκλογών». Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα καθώς θα υπάρξει συμφωνία  η οποία θα ψηφιστεί από το 100% των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.  

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αν και, όπως σημείωσε, θεωρεί «ρεαλιστικότερη επιλογή μία τίμια συμφωνία εντός των ορίων της λαϊκής εντολής που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ».

 Μια προσφυγή στον λαό είναι θεμιτή «εάν διαπιστώσουμε έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και εάν κληθούμε να κάνουμε επιλογές έξω από τα όρια της εντολής που έχουμε λάβει» δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας,Πάνος Σκουρλέτης.

 «Δεν είναι έγκλημα το δημοψήφισμα» λέει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριστωτάκης ενώ και ο Γιάννης Δραγασάκης έχει δηλώσει πως αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.