X

Συμφωνία μέσα στον Μάιο προκρίνει η κυβέρνηση

Παραμένουν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση. Στη Ρίγα εκ νέου το ελληνικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα. Νέο κυβερνητικό συμβούλιο σήμερα.

Ant1news

Συμφωνία μέσα στον Μάιο φαίνεται πως προκρίνει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας την ιδέα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δήλωση υπουργού, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα που συνεδρίασε έχοντας βάλει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα μετά το μήνυμα του Eurogroup.

Για σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές και τόνισε ότι είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής, έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης» πρόσθεσε και ζήτησε να προστατευτεί η λαϊκή οικογένεια που «πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του Μνημονίου».

Νωρίτερα, κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του κυβερνητικού συμβουλίου, πως επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Βλέπετε εσείς κανένα αδιέξοδο;». Ως εκ τούτου, απέκλειε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, καθώς φυσικά και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτερος αξιωματούχος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία ακόμη και πριν το τέλος Μαΐου.

Μιλώντας πάντως στο περιθώριο του Συμβουλίου του Ecofin, ο Σόιμπλε ανέφερε πώς αν και υπάρχει βελτίωση του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, επί της ουσίας δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για να καταστεί εφικτή η πολυπόθητη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, μεταδίδει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν τη συγκρότηση πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ως «μαξιλάρι» για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Σημαντική εξέλιξη που δίνει ανάσα στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου είναι η απόφαση της Φραγκφούρτης να αφήσει ανοιχτή τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες για μια ακόμη εβδομάδα. Κατά 1,1 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Μαΐου στη Ρίγα, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ομολόγους του.

Όσον αφορά στα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, φαίνεται ότι παραμένουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και το ύψος του δημοσιονομικού κενού φαίνεται ότι είναι τα τρία «εμπόδια» για συμφωνία, ενώ τα εργασιακά φαίνεται ότι έχουν αποσυρθεί από τη συζήτηση.

Εξάλλου, θέματα φορολογικού ενδιαφέροντας που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι θα συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, σήμερα το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.