X

Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει - Ποιες οι προϋποθέσεις

Ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Economist. Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές. Ποιες οι τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία.

Ant1news

Τις τέσσερις προϋποθέσεις για συμφωνία με τους δανειστές ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist. Διευκρίνησε ότι απαιτείται αμοιβαία επωφελής συμφωνία και επέμεινε στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο, ενώ αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του και στη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού.

Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής». Τόνισε ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα: «Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε.

«Εμείς, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας. Μιας συμφωνίας που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τέσσερις παραμέτρους ως προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές:

•      χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε τον μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

•      καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.

•      αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

•      ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε, πραγματικά, πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων, αλλά και σε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ασφαλιστικό τόνισε ότι ορισμένοι στους θεσμούς θέτουν θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας στα μνημονιακά προαπαιτούμενα των περικοπών. «Ίσως ξεχνώντας τη μια από τις βασικότερες αιτίες της αδυναμίας του ασφαλιστικού μας συστήματος σήμερα: Είναι το περιβόητο PSI, το κούρεμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων, με δικές τους επιλογές. Αλλά, φυσικά και η τεράστια ανεργία, ως απότοκο της κρίσης των τελευταίων ετών».

Τόνισε εξάλλου ότι δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι «αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν», γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά αυτούς τους μήνες. Για το λαό μας, αλλά και για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τις πρώτες μέρες αντιμετωπίσαμε την κεκτημένη ταχύτητα του μνημονίου και τις απαιτήσεις των εταίρων με το mail Χαρδούβελη. Διεκδικήσαμε και πήραμε την αποφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτήν την απόφαση εμείς τη σεβόμαστε. Για να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα πρέπει να την θυμούνται όλα τα μέρη αυτήν την απόφαση. Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα με αυτά που είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν βοηθά», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες".

Άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης πενταετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

«Το Μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, ένα κακό πρόγραμμα, μια παραδρομή. Το Μνημόνιο ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τις ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιδεινώθηκε από τις εγγενείς παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, να φορτωθούν, λοιπόν,  αυτά τα βάρη, στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, στις πλάτες των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των μικρών επιχειρηματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η φράση «παραλάβαμε καμένη γη» δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, είπε ο πρωθυπουργός.

Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε τους θεσμούς να επιδείξουν ρεαλιστική στάση στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, ζήτησε να σεβαστούν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπήρξε συνεπής πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της, ενώ εκείνοι δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο.

Στην Ευρώπη πάμε καλά...

«Στην Ευρώπη πάμε καλά. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και πάμε στην Ευρωλίγκα. Θα πάμε καλά όμως και στα υπόλοιπα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, μόλις ενημερώθηκε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final 4.