X

«Αργεί» ακόμη η συμφωνία λένε οι ευρωπαίοι

Κρατούν αποστάσεις από την αισιοδοξία Βαρουφάκη-Μαξίμου. Σκουρλέτης: δεν έχουμε λεφτά για το ΔΝΤ. Μαίνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμπλοκή με τον ΦΠΑ.

Ant1news



Εκτός της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα, παρά το σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ντόναλντ Τουσκ έμεινε το ελληνικό ζήτημα, το οποίο ωστόσο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές και τις συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου, όπου το Βερολίνο δεν απέκλεισε σήμερα να υπάρξει και τετ α τετ της Άγκελας Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα πάντως, μετά από συνάντηση τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσαν εκ νέου την Αθήνα για επιτάχυνση των προσπαθειών ώστε να υπάρξει συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμαινε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης και όχι τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Αν και όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς μετά από συνεχείς τηλεδιασκέψεις, την Τετάρτη συνεδριάζει ξανά εκ του σύνεγγυς το Brussels Group, δανειστές και Κυβέρνηση διατυπώνουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία, με την Αθήνα να είναι πολύ πιο αισιόδοξη και τους ευρωπαίους να «βλέπουν» και τον Ιούνιο.

Πάντως, ενώ παραμένουν στο τραπέζι τα «γνωστά αγκάθια» στο Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δίπτυχο «πρωτογενές πλεόνασμα-δημοσιονομικό κενό», ένα από τα νέα σημεία που υπάρχει "εμπλοκή" είναι η αλλαγή στο καθεστώς του ΦΠΑ, μετά και την ελληνική πρόταση για «2+2 συντελεστές» και …ποινή για όσους χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους.

Αυτό γνωστοποίησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, υπό τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει συμφωνία σε δύο φάσεις.

Ο ΦΠΑ, όπως και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα στην διαπραγμάτευση τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη σύσκεψη των οικονομικών υπουργών και της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.

Αποκλίνουσες απόψεις για την συμφωνία

Μιλώντας χθες στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση «τρέχει» ώστε να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι αυτή προϋποθέτει την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ακόμη πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στο STAR τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία εντός της εβδομάδας».

Το ίδιο μήνυμα έστειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν τον Ιούνιο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στις 5 Ιουνίου, οπότε πρέπει να πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ, αν δεν έχει αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της, ενώ εξέφρασε τις διαφωνίες του για όσα λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης περί διατήρησης του ΕΝΦΙΑ.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά για να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Με τις παρεμβάσεις τους αυτές τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να οριοθετήσουν τα περιθώρια για την κατάληξη σε συμφωνία, η οποία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «ευελπιστεί να υπάρξει ως το τέλος Μαΐου».

Σε διαφορετικό πλαίσιο εκπέμπονται τα μηνύματα από τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβλεψε μεν συμφωνία, ωστόσο χρονικά την «όρισε» ακόμη και για τις αρχές Ιουνίου, λέγοντας ότι αυτός είναι πιο ρεαλιστικός ορίζοντας, «αδειάζοντας» έτσι την αισιοδοξία της Αθήνας.

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες περί «σχεδίου Γιούνκερ», ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει εμπλακεί προσωπικά το τελευταίο διάστημα στις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Αυτό, πάντως, δεν πρόκειται να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα. 

«Κόντρα» στην ελληνική αισιοδοξία εμφανίστηκε και ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε εμφατικά ότι εκείνος δεν βλέπει συμφωνία για την Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε σήμερα λίγο ως πολύ ότι είναι «αργή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» κι επομένως …αργεί και η συμφωνία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από πλευράς του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (SPD), Τζιάνι Πιτέλα, προειδοποιώντας πως «εάν δε καταλήξουν σε μία συμφωνία στην επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία χρηματική δόση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

 

Μαίνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με τις έντονες διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις φωνές που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει γραμμή ρήξης με τους εταίρους.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, βασικός εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανήλθε σήμερα με άρθρο στο Iskra.gr, όπου κάνει λόγο για σχέδιο των εταίρων για πλήρη και άνευ όρων υποταγή της χώρας που δεν πρέπει να αποδεχθεί η Κυβέρνηση.

Nα προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές προέτρεψε την κυβέρνηση και ο Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ Αντώνης Νταβαννέλος και Γιάννης Μηλιός οργανώνουν εκδήλωση σήμερα, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της σύγκρουσης με τους δανειστές».

Στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις έντονες αντιδράσεις πληθώρας στελεχών του στην κυβερνητική τακτική στις διαπραγματεύσεις αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, που φιλοξενούν και δεύτερο ρεπορτάζ για την χώρα μας με τίτλο «Οι πιστωτές δεν συμφωνούν ότι τους συμφέρει η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ».

Έντονες διεργασίες υπάρχουν και στην Νέα Δημοκρατία, το Πολιτικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε σήμερα για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και κατατεθεί προς κύρωση στην Βουλή.