X

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ.

Ant1news

Λίγο πριν από τις 11.00 το βράδυ ξεκίνησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από το ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν την συνάντηση,  έκαναν την εκτίμηση ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Μαίου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει ενημέρωση σχετικά με το τι έχει γίνει στο Brussels Group έως τώρα, ποια είναι η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια είναι η κατάσταση έως τώρα στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων. 

Επιπλέον τόνιζαν ότι προφανώς και η ελληνική πλευρά θα θέσει και το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα. 

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής νωρίτερα εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.