X

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο τετ α τετ Τσίπρα – Γιούνκερ

Εφικτή μια  συμφωνία «σε δέκα ημέρες και λίγο παραπάνω», είπε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ant1news

Σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, διεξήχθη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διήρκησε μισή ώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι, όπως ο ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό επεσήμανε, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο πλαίσιο που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, δηλαδή σε «δέκα μέρες και λίγο παραπάνω», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα στην WirtschaftsWoche σημείωσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ «δεν αφορά μόνο την νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της επταμελούς αποστολής της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα ερωτηθείσα κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου. Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις καθώς και από το ρυθμό αυτής της προόδου. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο κ. Γιούνκερ αστειευόμενος με την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να φορά ανοιχτό πουκάμισο χωρίς γραβάτα, ο αποφάσισε να του ...προσθέσει τη δική του, δίνοντας έναν εύθυμο τόνο στη Σύνοδο της Ρίγας.