X

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το ΔΝΤ ζήτησε ο Καμμένος από την Νούλαντ

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι είχε εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Νούλαντ για θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, τη συμμαχία, το ΝΑΤΟ, αλλά και την κρίση στην Ελλάδα.

Ant1news

Με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, από την οποία, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, ζήτησε «ακόμη μια φορά» την παρέμβαση των ΗΠΑ για το ΔΝΤ, αναφορικά με την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ενημέρωσε την κ. Νούλαντ  «για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και της ζήτησα για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ να παρέμβουν προς το ΔΝΤ για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών που πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο πρωθυπουργός». 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας μίλησαν για το Κυπριακό και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο Κυπριακό και, όπως είπε, επανέλαβε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως τη διατύπωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον υπουργό «διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσουν ακόμα μια φορά, όπως έκανε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα με δημόσιες δηλώσεις του. Είναι σημαντικό το ότι η Συμμαχία πλέον αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS  διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το η κ. Νούλαντ του έθεσε θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας  ο κ. Καμμένος είπε: «Όχι, δεν τέθηκε θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τέθηκε στη συνάντηση το θέμα της θέμα Ρωσίας και των κυρώσεων, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι το ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι, σημειώνοντας πως εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει, «να προχωρήσει σε μια συμφωνία ο διάλογος που υπάρχει προς όφελος όλων»

«Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις  που έχει με όλα τα κράτη είναι διαφανείς και δημόσιες. Στα ενεργειακά θέματα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι και μια πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της», είπε ο υπουργός.