X

Συμφωνία στις αρχές Ιουνίου «βλέπει» η κυβέρνηση

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις. Απαιτείται πολλή δουλειά, λένε Μέρκελ και Λαγκάρντ. «Φωτιές» από τις αναφορές Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα.

Ant1news



Νέα μηνύματα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα τις επόμενες ημέρες έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

«Μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», έγραψε χθες ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο facebook και twitter, θέλοντας να δείξει το κλίμα των επαφών του τόσο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group, αλλά και για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι, όπως ο ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, μετά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό επεσήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας έως τις 5 Ιουνίου, κρίσιμη ημερομηνία για την Αθήνα, καθώς θα πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι δύο ηγέτες εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό την βούληση τους για στήριξη της Ελλάδας - ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο - υπό τον όρο ωστόσο να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα σε ότι αφορά την συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.

Το μήνυμα είχε να κάνει με τις αποκλίσεις σε θέματα «αγκάθια», αφορά όμως κατά βάση την ανάγκη σύγκλισης των θέσεων της Αθήνας με αυτές του ΔΝΤ, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με διαχείριση του χρέους και την συναίνεση στους όρους του νέου αναπτυξιακού προτύπου για την χώρα.

Μέσα σε αυτό το φόντο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι μία πιθανή συμφωνία για την κρίση χρέους στην Ελλάδα απαιτεί πολλή δουλειά και δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. «Δεν είναι μία γρήγορη και βρώμικη δουλειά», πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα την Παρασκευή και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι όσον αφορά στο χρέος «θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο».

«Φωτιές» άναψε την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg, που απέδωσε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - επικαλούμενο διαρροές από το περιβάλλον του- πρόταση να ισχύσει στην Ελλάδα παράλληλο νόμισμα, αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες με τους δανειστές. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή σχολίασε σχετικά ότι «αν κυριαρχεί η σκληρή γραμμή προφανώς μας δυσχεραίνει». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση και επισήμανε ότι «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μία αμοιβαία λύση».

Το σενάριο ενός παράλληλου νομίσματος έσπευσε να αποκλείσει και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επισημαίνοντας μάλιστα πως η χώρα μας πλησιάζει πιο κοντά σε συμφωνία με την ευρωζώνη στις αρχές Ιουνίου.

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τις επαφές του, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στις 13:00 στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κατευνάσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, όπου πολλοί συνεχίζουν να μιλούν για ρήξη.