X

Συνεδριάζει η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει του Brussels Group

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ενόψει του Brussels Group. Στόχος η συμφωνία το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Ant1news



Στις 17:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Brussels Group.

Τη σημερινή συνεδρίαση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης  γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Όπως επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει άμεσα μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους και έθεσε ως χρονικό ορίζοντα τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να βάλει «φρένο» στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης περί μη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Η κυβέρνηση αυτή έχει ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, διεμήνυσε ο κ. Σακελλαρίδης και σημείωσε ότι επιδιώκουμε και θέλουμε να είμαστε συνεπείς. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το Σάββατο ολοκληρώθηκε ένας γύρος διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόοδο επί όλων των ζητημάτων, πλην των γνωστών αγκαθιών που παραμένουν στην διαπραγμάτευση και τα οποία θα τεθούν επί τάπητος από αύριο, κι αυτά είναι κυρίως το θέμα του ΦΠΑ και ότι αφορά το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει αρχίσει και τις επόμενες ημέρες, ως την Παρασκευή λένε άνθρωποι που μετέχουν των διαπραγματεύσεων ίσως υπάρχει και κείμενο τεχνικής συμφωνίας για τα θέματα στα οποία οι δύο πλευρές συγκλίνουν κι αυτά αφορούν περίπου το 90% της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας εκτός των «αγκάθια» εφόσον δεν υπάρξει σε αυτά κοινός τόπος.

Το μπαλάκι στην Αθήνα πετάει ο Σόιμπλε

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται εν μέσω διαρκών παρεμβάσεων και μηνυμάτων, κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε και πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα, είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω υποχωρήσεις από την πλευρά της Γερμανίας για την επίλυση του προβλήματος του χρέους της.

Πρωτοσέλιδο σε FT και Guardian το μήνυμα της Αθήνας ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ

Άλλος παράγοντας πίεσης είναι τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, που προβάλλουν το μήνυμα της Αθήνας για τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ. Οι Financial Times και ο Guardian επέλεξαν να κάνουν πρώτο θέμα τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, οι οποίες έχουν προκαλέσει αίσθηση διεθνώς.

Δηλώσεις για το θέμα της πληρωμής της δόσης έκαναν σήμερα τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής.

Ρωμανιάς: Ασφυκτική πίεση για μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας

«Οι δανειστές μας γυρνούν πίσω, ακόμα και πριν από το mail Χαρδούβελη, λες και δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση» ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 και αποκάλυψε πως οι δανειστές ζητούν να ανέβουν τα όρια για πλήρη σύνταξη στα 67 χρόνια και για μειωμένη στα 62. Δεν υποχωρούμε στα όρια ηλικίας και στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Βόμβα» Μητρόπουλου για την εισφορά αλληλεγγύης

Σε μία αποκάλυψη βόμβα προχώρησε την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, επίσης μέσω του Πρωινού ΑΝΤ1. Γνωστοποίησε ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που - όπως είπε - είναι απόλυτη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά.Εφόσον ισχύσει η απόφαση αυτή, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα για περίπου 2 δισ. ευρώ.

Προς παράταση η ρύθμιση των 100 δόσεων

Προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητα η κυβέρνηση, εξετάζει να δώσει παράταση για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στο ποσό των φόρων που έμειναν σε εκκρεμότητα, καθώς τον Απρίλιο καταγράφεται συρρίκνωση σε σχέση με το περίπου 1 δισ. ευρώ των απλήρωτων φόρων για κάθε ένα από τους προηγούμενους μήνες.

Σαρωτικές αλλαγές στην φορολόγηση των αυτοκινήτων

Στο πεδίο της φορολογίας, το Υπουργείο Οικονομικών φέρνει μπαράζ αλλαγών και για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων, βάζοντας τέλος στον φόρο βάσει του κυβισμού των οχημάτων.