X

Σακελλαρίδης: Ανυπόστατα τα σενάρια για έλεγχο κεφαλαίων

Συμφωνία σύντομα «βλέπει» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χωρίς να βάζει χρονοδιάγραμμα και σημειώνει ότι η συμφωνία θα περάσει από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή.

Ant1news

«Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών, σίγουρα είναι θέμα σύντομου διαστήματος, αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, μέχρι τέλος Μάη-αρχές Ιουνίου, να είμαστε σε θέση να έχουμε μία συμφωνία αμοιβαία επωφελή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς εάν είναι θέμα ωρών να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο Πάνος Καμμένος.

Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά, είπε, και πρόσθεσε ότι «τα σενάρια περί ελέγχου κεφαλαίων είναι ανυπόστατα και κακόβουλα», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε capital control».

«Καλό είναι όποιος κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους αναφορές έγιναν σήμερα τόσο από την Ντόρα Μπακογιάννη στο Πρωινό ΑΝΤ1, όσο και από το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

Σχετικά με την πορεία των συζητήσεων, ανακοίνωσε την απογευματινή συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν η 5η Ιουνίου αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για συμφωνία, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει καταληκτικές ημερομηνίες, ούτε τελεσίγραφα και συμπλήρωσε ότι λόγω των προβλημάτων ρευστότητας υπάρχει επιτακτική ανάγκη και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη να επέλθει μία συμφωνία.

Σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας συμπλήρωσε ότι θα πρόκειται για συμφωνία που θα κινείται «στα πλαίσια της λαϊκής εντολής που έχουμε πάρει», συμπληρώνοντας ότι για να φτάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – της οποίας η ψήφος έχει αμφισβητηθεί – θα πρέπει πρώτα να περάσει από τον Πρωθυπουργό.

«Η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής και γι' αυτό επιδιώκει να έχει σύντομα μία συμφωνία» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και τονίζοντας τα «αγκάθια» που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας, ανέφερε τα «ανοιχτά ζητήματα του ΦΠΑ, εργασιακά, ασφαλιστικό και τα εργασιακά»

«Όταν προκύψουν οι ώριμες συνθήκες, η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup» είπε ο κ. Σακελλαρίδης, εκτιμώντας ότι «αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η συμφωνία που θα φτάσει στην Βουλή και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να μην υπάρχει θέμα για την ψήφισή της» είπε και συμπλήρωσε ότι «συζητάμε μια ενιαία συμφωνία, που να δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες στην οικονομία και την κοινωνία.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει τεθεί από υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την μη πληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου δεν τοποθετήθηκε, παρά αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την καταγραφή των συνομιλιών στο Eurogroup της Ρίγας από τον κ.Βαρουφάκη, επικαλέστηκε τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι «σέβεται απόλυτα την εμπιστευτικότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εκφράζονται όλες οι απόψεις, ανοιχτά στα όργανα και μέσα από συντεταγμένο τρόπο, με ψηφοφορία», τονίζοντας ότι «αυτή είναι μια κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τον νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ότι θα κατατεθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δεν επιβεβαίωσε.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΚΚΕ για την κατάργηση του μνημονίου, σημείωσε ότι «η Κ.Κωνσταντοπούλου έχει στείλει την πρόταση νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να εξεταστεί» τηρώντας το τυπικό της διαδικασίας, και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζει αν θα προχωρήσει στην Ολομέλεια».

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την επικριτική στάση της Προέδρου της Βουλής σχετικά με την τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στην ΕΡΤ, σχολίασε ότι «ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα» τονίζοντας ότι «δεν τίθεται κάποιο ζήτημα με την κ.Κωνσταντοπούλου».

«Για την κυβέρνηση, είναι σημαντικό το ότι νομοθετήθηκε πριν από κάποιες εβδομάδες η επαναλειτουργία της  ΕΡΤ» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν συζητάμε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, γι’αυτό και δεν έχει τεθεί σενάριο τύπου 11% και 23%. Σκοπός είναι να αποσυμπιέσουμε το καλάθι της νοικοκυράς» είπε επανερχόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων και σημείωσε:

«Όταν είσαι σε μια διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να κάνεις κριτική. Προσπαθούμε να μην πέφτουμε στην παγίδα, όμως βλέπουμε δηλώσεις από την άλλη πλευρά επιθετικές και κάποιες φορές ακόμα και προσβλητικές. Είναι εύκολο να απαντάμε σε αυτά, το δύσκολο είναι να δείχνεις ευθύνη και σοβαρότητα.

«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση, πόσω μάλλον ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Σαμαράς ότι κάνουμε διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες» είπε απαντώντας στην ουσία στις ερωτήσεις του κ.Βενιζέλου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ σχολίασε ότι για να «ρωτάς με τέτοια εμμονή, που αντιλαμβάνεται ο κ. Βενιζέλος ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, μάλλον γίνεται για να τραβήξει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ».

Ο κ.Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού της κυβέρνησης».